retro - eot

Vrući video singlovi: Retro, Nervni slom, Atmospheric, EoT, Alen Islamović, Jella Vanjek…

Muzika - regija Muzika - svijet Show Time

Zahuktava se produkcija sa izmakom ljeta, a kao uvod u očekivano bogatu jesenju pop, rock, rap i inu muzičku žetvu, izdvojili smo desetak novih video singlova, uglavnom iz regiona i uz dva svjetska noviteta.

Rock grupa Retro iz Bihaća – Dženan Rakić (vokal, akustična gitara), Armin Alagić (gitara), Haris Pozderac (bas gitara) i Nermin Dedić (bubnjevi) – u svom je kraju poznata po zanimljivom cover repertoaru u kojem kombiniraju hit pjesme i melodije kultnih iz filmova, da bi, nakon mnogobrojnih svirki, ušli u novom poglavlje autorskog rada. Nakon debija “Zašto kriješ lice” objavljenog početkom godine, izbacili su novi spot spot “Kad bi nestala”, a pjesmu potpisuje cijeli bend.

Sarajevski Nervni slom, kao jedan od prvih uspjeha bilježi rezultat koji je ostvarila njihova pjesma ”Hamali”, s kojom su u četvrtom mjesecu osvojili našu titulu hita mjeseca. Pjesma je bila efektna najava njihovog istoimenog debi albuma, a sa njega imaju novi spot za pjesmu ”Oprana”, čija je tema potpuno ‘in’ – govori o tome kako su mladi postali lijeni i razmaženi u iščekivanju nečega da se desi ili makar da imaju temu za razgovor na kafi. Svi bulje u smartfone, sjede na kafama i šute, a žale se kako ništa ne valja i ništa ne ide. ”Može se reći da je pjesma omaž ovom modernom vremenu nula i kečeva gdje svako tvrdi da nešto radi, a u suštini većina nas dangubi od studenata do profesora“, tvrdi Nervni slom.

U toku je i promotivna turneja benda nazvana također po pjesmi sa debi albuma „Emir Tour 2019“. U prvom dijelu turneje obišli su Hercegovinu (Jablanica, Mostar, Široki Brijeg), a u nastavku planirani su nastupi u Banja Luci, Tuzli, Splitu i, za završnicu, u Sarajevu.

Atmospheric je riječki ambient electro pop kolektiv, koji djeluje još od 2002. godine, a nakon singla ‘Moja djevojka’ predstavlja novi kojim nastavlja rad na novim materijalima.

Naziv singla je ‘Iznenadi me’ i riječ je o obradi grupe Xenia iz 1983. godine. Melodiju i tekst priznatog autora Roberta Funčića aranžirao je Lado Bartoniček, a u fino osvježenoj retro pjesmi gostuje kantautorica Mirna Škrgatić

Prije nepunih pet mjeseci predstavili smo “Punk Cabaret”, album Stanislava Kovačića na kojem 34 glumca, tri pjevača i Stanislavova kći Kaja pjevaju 10 autorskih i žanrovskih različitih pjesama. U ekipi sum među ostalima, Tarik Filipović, Lucija Šerbedžija, Edo Maajka, Nataša Janjić, Goran Navojec, Krešimir Mikić, Ervin Baučić…, a u novom video broju sa ovog neobičnog i zanimljivog izdanja pojavljuju se Judita Franković, Jan Kerekeš i Rene Bitorajac, te Tomislav Vukelić Tomfa iz grupe Kawasaki 3P.

Vrijedi poslušati.

nastavak na sljedećoj strani