Kries, Mojmir Novaković

Kries ”Selo na okuke” – album uzbudljiv kao i London Calling

Muzika - regija Show Time

Službeno izdanje trećeg albuma “Selo na okuke” grupe Kries izlazi danas za britanski Riverboat Records, jednu od najvažnijih world music izdavačkih kuća na svijetu, koja je dio World Music Network platforme, što je iznimno priznanje za ovaj bend.

Mory Kanté, John Renbourn, Javier Ruibal, Krar Collective, Debashish Bhattacharya, Sally Nyolo, Rocqawali, kao rebnomierana world music imena koja su objavljivala za britansku etiketu ili kompilacije ‘Women Of Africa’, ‘Acoustic Brazil’, ‘Fiesta Latina’, ‘Lost in China’ najbolja su ilustracija značaja kojeg Kries u svjetskim okvirima sada dobija pojavljujući se pod etiketom Riverboat Recordsa.

Kries nije komercijalna muzika. Ni u šarolikoj etno familiji ne spada u standarde, ali njihov zvuk, melodije, aranžmani i izvedba su čudo.

Kries je rođen 2002. godine na temeljima grupe Legen, koja se smatra pionirom moderne world music scene u Hrvatskoj i u deset godina, tokom 1990-ih, objavila je tri albuma, snimila tri filmska i soundtracka i održala brojne koncerte širom svijeta.

Nakon što su se razišli, lider grupe Mojmir Novaković je formirao Kries. U proteklih 14 godina objavili su samo dva studijska albuma (”Ivo i Mara” 2004. i ”Kocijani” 2008.), a glavni razlog je što se Mojmir Novaković prije nekoliko godina preselio u Veliku Britaniju, vođen izazovima profesije kompjuterskog programera.

Svejedno, Kries je i s tom skromnom diskografijom jedan od nekoliko najatraktivnijih predstavnika world music scene na ovim prostorima. Njihove pjesme češće su u programima radija diljem svijeta, kao i na svjetskim kompilacijama toga žanra. Ali, kad god bi zasvirali ovdje, koncerti su im bili događaji sezone.

Za album “Selo na okuke” je Ian Anderson, glavni urednik fRoots Magazina, najuglednijeg svjetskog world music magazina, nedavno rekao: “Znam da ponekad postanem pretjerano uzbuđen s novom muzikom koja stiže, a znam i da je jako zamorno kada neko poput mene trubi da će ovo biti album godine (kao da su godine važne), ali pripazite na to što će Riverboat Records objaviti. Nakon dugo vremena – novi album fantastičnog Kriesa iz Hrvatske kojeg predvodi Mojmir Novaković. Na svoj način album je jednako uzbudljiv kao i London Calling (ali s gajdama – napravljenim od jareće kože).”

Kries su: Mojmir Novaković (vocals), Ivo Letunić (lijerica, vocals), Andor Vegh (bagpipes, diple, kaval, flute), Krešimir Oreški (percussions), Erol Zejnilović (guitar), Konrad Lovrenčić (bass) i Ivan Levačić (drums).

A sve što trebate znati o Kriesu – samo je njihova muzika.