Gruhak u Americi završio snimanje albuma

Muzika - regija Show Time

Na sceni su više od 20 godina, imaju scenski staž mjeren stotinama sati, ugostili su ih klubovi diljem regiona i dočekali su nagradu – da snime album sa uglednim američkim producentom, u priči koja nalikuje na bajku.

Dubrovačka rock grupa Gruhak uglavnom se spominje kao ”sjajni klupski cover bend”, koji jednako uvjerljivo izvodi Pink Floyd, Led Zeppelin ili The Doors repertoar koliko i domaće rock klasike, a posebno su hvaljeni kao Indexi Tribute sastav, bez konkurencije u muzičkom tumačenju njihovog opusa.

Ipak, prokletstvo je to za muzičare njihova kalibra. Uz sve te silne hvalospjeve za savršeno sviranje tuđih pjesama i pozive iz nebrojenih klubova po cijelom regionu, a često i u inozemstvu, za vlastiti rad su najmanje našli vremena. Ambicije im ne može manjkati, jer ne možete bez greške otpjevati i odsvirati neke od najslavnijih i najzahtjevnijih svjetskih rock tema, a da nemate ambiciju i ljubav za muziku. Njima je trebao samo poriv da rade ‘svoju muziku’, no teško ga je naći ako vas zavara slava jednog od najboljih cover sastava.

Snimio je Gruhak jedan vlastiti album, prije još šest godina, hvalili su i njega – ali samo tamo dokle je dospio. Nije, nažalost, predaleko.

Trebalo im je, ipak, malo bajkovite sreće da sad, napokon, pokušaju širom otvoriti ta nova vrata.

Gruhak, snimanje albuma u Americi

Priča glasi ovako: jedna imućnija Amerikanka odluči da se vjenča u Dubrovniku, pa u potrazi za dobrim bendom koji će uveličati taj veliki trenutak naleti na – Gruhak. I, tako (ništa mi više nije važno, našla sam dobar bend), više nikog nije htjela, budući da ”njen je otac producent i alergičan je na lošu muziku”.

Uvjerio se otac u dobar izbor svoje kćerke, pa su razmijenjeni kontakti, a onda je otac, Bobby Croft se zove, izrazio želju da producira album Gruhaka, ”jer misli da bi zajedno mogli napraviti i snimiti dobre stvari”.

Boby Croft je nama nepoznato ime, no glazbenik je i producent s velikim iskustvom. Kao session muzičar (basista) zasvirao je i s imenima poput Boba Dylana i grupe Bad Company, radio je za Disney kompaniju, te bio studijski tehničar i asistent Brucea Swediena, Grammyjem nagrađivanog producenta, koji je radio sa jazz legendama kao što su Duke Ellington, Dizzy Gillespie, Quincy Jones i drugi te pop/rock zvijezdama među kojima su Mick Jagger, Paul McCartney, Barbra Streisand…

Radeći, dakle, s jednim od najboljih svjetskih producenata, Bobby je stekao ogromno iskustvo, pa je u njegovom vlastitom studiju na Floridi, u malom gradu Eaustisu pokraj Orlanda, snimljeno puno albuma raznih bendova.

Gruhak, snimanje albuma u Americi

Popisu sada dodajemo Gruhak.

– Što se tiče snimljenog materijala, mogu reći da se čuje utjecaj Amerike i producenta. Pjesme su dosta žanrovski raznolike, ali je naš zvuk ostao u svemu tome. Snimili smo 14 pjesama od čega dvije obrade, ali neka još bude tajna koje su, – prve detalje o albumu za Glas.ba je otkrio basista Gruhaka, Robert Robi Di Liddo.

Kako nam je još rekao, pjesme su nastajale u studiju, svi su davali prijedloge, ali većina je, ipak, djelo pjevača Borisa Kosovića.

– U svakoj pjesmi nam je pomogao i naš producent, koji je imao jako dobre ideje i za tekstove, – dodao je Robi.

Eto, tako je, pomalo uz milost sudbine, Gruhak ”skuhao novu juhu”. Sad ostaje jednako važan dio – kako je servirati, da stigne do svih onih koji su dubrovačku četvorku već zavoljeli, slušajući ih s tuđim pjesmama. Ne sumnjamo da će ih nastaviti voljeti i zbog autorskih.

Photo by Kirk West Photography

Gruhak, snimanje albuma u Americi