Stanislav Kovacic

Punk Cabaret – neobičan projekt koji okuplja glumce i muzičare

Muzika - regija Show Time

Marijan Ban, Tarik Filipović, Lucija Šerbedžija, Edo Maajka, Rene Bitorajac, Nataša Janjić, Goran Navojec, predvođeni netipičnim nežanrovski kantautorom Stanislavom Kovačićem, snimili su album neobične strukture koju otkriva njegov naslov ”Punk Cabaret”.

Stanislav Kovačić je čelista i jedan od najprisutnijih muzičara na hrvatskoj sceni.

Pored toga što komponira za teatar i film, piše muziku za djecu i svirao je još u bendovima kao što su Šo!Mazgoon, Gego & Picigin band, Vlada Divljan Big Band, Pavel, Ezerke i 7/8, Stampedo, brojne zvijezde su tražile da bude njihov gost, a spisak im je podugačak – Hladno pivo, Detour, Darko Rundek, Matija Dedić, Marijan Ban, Josipa Lisac, Massimo, Natali Dizdar, Mrle…

Njegov najnoviji projekt inovativna je mješavina teatra i muzike, koji je spojio u ”Punk Cabaretu”, žanrovski raznovrsnom albumu što ga je uradio sa vrsnim glumcima i muzičarima, a najavio ga spotom ”Ferma Dobre”.

Pjesmu ”Ferma Dobre” Stanislav Kovačić originalno je kreirao za potrebe dokumentarnog filma ”Pusti Dobre, pusti“, rediteljice Vlatke Vorkapić.

A onda je sve bila samo stvar inspiracije koja je počela bujati, pa je Kovačić priču proširio na cijeli ‘projekt sa stavom’, odnosno album ”Punk Cabaret”.

Na njemu se pojavljuju 34 glumca, tri pjevača i Stanislavova kći Kaja, a pjevaju 10 autorskih i žanrovskih različitih pjesama, koje uključuju kako zabavu, tako i kritiku društva. Iza tog simboličnog imena krije se priča koja predstavlja ideju da se umjetnost i kultura njeguju odupiranjem trendovima, a glavni motiv je borba protiv globalnog poseljačivanja muzike.

Uz Marijana Bana, Jelenu Miholjević i Taru Thaller, protagoniste prvog video singla, svojim vokalima su neobičnosti albuma doprinijela i poznata imena kao što su Tarik Filipović, Lucija Šerbedžija, Edo Maajka, Rene Bitorajac, Nataša Janjić, Goran Navojec… Produkciju izdanja potpisuju Stanislav Kovačić i Ante Prgin-Surka, a ovaj iznimni albumski projekt će biti objavljen 17. 5. za Universal Music Croatia.

”Alternativa mora postojati, jer postojanje samo i isključivo mainstreama nije zdravo“, ističe Stanislav kao glavnu poruku koju ”Punk Cabaret” šalje i dodaje: ”Danas je to borba protiv vjetrenjača, ali mene veseli. I to što me veseli, to je također moj motiv. Na koncu konca, kao klinac sam imao irokezu i nosio sam ziherice“.

Upravo je taj detalj koji spominje autor izabran kao simbol koji prati vizualni identitet albuma – punk lubanja s irokezom u pojednostavljenoj i dobroćudnijoj varijanti – koju su kreirale dvije mlade dizajnerice, Klasja Habjan i Zita Nakić.

Punk Cabaret