Greta Van Fleet

Greta Van Fleet – američka braća kao reinkarnacija Led Zeppelina

Muzika - svijet Show Time

Tri brata i jedan njihov dugogodišnji prijatelj formirali su rock grupu koja je za samo godinu dana postala senzacija, ne samo zbog usporedbi sa Led Zeppelinima.

Blizanci Josh Kiszka (vokal) i Jake Kiszka (gitara), oba 22-godišnjaci, njihov mlađi brat, 19-godišnji Sam Kiszka (bas) i zajednički dugogodišnji prijatelj, bubnjar Danny Wagner (19), od prošle godine su profesionalni rock bend, jer su ubrzo poslije okupljanja privukli toliku pažnju da im je organizirana serija koncerata po Sjevernoj Americi i Evropi, redom rasprodanih.

Sva četvorica su odrasli uz bogate vinilne kolekcije svojih roditelja, što je temelj njihove muzike koju stvaraju u duhu visokonergičnog hibrida rock’n’rolla, bluesa i soula.

Bend su nazvali Greta Van Fleet i moto im je “peace, love and unity”.

Greta Van Fleet

Boja Joshovog glasa, ali i cijela bendovska pojava upoređuju se sa Led Zeppelinom, čiji je frontmen Rober Plant, podsjetimo, imao 20 godina, a gitarista Jimmy Page četiri više kada su otvorili slavno Zepp poglavlje.

Ono što je posebno zanimljivo za mladi američki bend – on dolazi iz Frankenmutha, gradića izgrađenog u bavarskom stilu i smještenog u američkoj državi Michigen, a broji jedva 5000 žitelja.

Poslije dva singla, prvoplasirana na Rock Radiju, ‘budući Zeppelini’ su sredinom prošlog mjeseca objavili novi singl “When The Curtain Falls”, koji autorski potpisuje cijeli bend, kao finalnu najavu debitantskog albuma ”Anthem of the Peaceful Army” koji se na tržuštu očekuje 19. 10. 2018.

Fotografije: Facebook stranica Greta Van Fleet