ZELENI sedmični menu

Coolinarka Metropol

zelena-sarmica

Nedjelja: Zelena sarmica & Tropski kolač

Zelena sarmica

Sastojci: 2 vezice listine (oko 20 listova), 2 glavice crnog luka srednje veličine, 500 gr mljevenog mesa, 100 gr riže, so, vegeta, biber, crvena mljevena paprika, peršun, mješavina začina.

Priprema:
Listove na trenutak izblanširajte u vreloj vodi i složite na tanjir. Sitno isjeckajte luk i pržite na malo ulja, dpdajte meso i peršun, a kada je prženo dodajte so, vegetu, mljeveni biber i rižu. Ovom smjesom filujte po jedan list i redajte u tepsiju. Nalijte toplom vodom, posolite, pospite crvenom paprikom i mješavinom začina, prekrijte sa dva lista i stavite u prethodno zagrijanu rernu, a zatim prekrijte folijom, te pecite na 180 stepeni oko 40-ak minuta (podesite prema vašoj rerni, da bude na tihoj vatri i da ne vrije). Nemojte otklapati i dodavati vodu. Ovako se sarmica ljepše skuha, a neće se raspasti ni otvoriti.

tropski kolac

Tropski kolač

Sastojci: Biskvit: cca 12 kom petit keksa, 2 šake musli pahuljica, 2 kašike putera, pola šolje mlijeka. Krema: 1 puding od vanilije, pola litre mlijeka, 3-4 kašike šećera, par kapi ekstrakta vanilije, 2-3 kašike kokosovog brašna. Voćni sloj: 2-3 kivija, 1 želatina, 1 vanilin šećer.

Priprema:
Kekse i pahuljice sameljite, te dodajte rastopljeni maslac i mlijeko. Maslac i mlijeko stavljajte od oka, dok smjesa ne postane ljepljiva, samo pazite da ne stavite previše mlijeka, jer će vam ispasti prevodeno, ali ako se to i dogodi možete dodati još keksa. Kada ste sve to pomiješali, istresite smjesu u kalup i prstima je ravnomjerno utisnite. Puding skuhajte po uputama, a prije nego što zakuha, dodajte kokos i par kapi ekstrakta vanilije. Kada je smjesa gotova, istresite je u kalup.

Pripremite želatinu takođe prema uputama. Kivi narežite na kockice ili šnite (prema vašoj želji). Kada je želatina odstojala, zagrijte je na šporetu da se rastopi te umiješajte u kockice kivija i dodajte jedan vanillin šećer. Kivi naredajte preko smjese i ostavite nekoliko sati u hladnjaku.