ZELENI sedmični menu

Coolinarka Metropol

quiche-s-blitvom-i-feta-sirom

Srijeda: Quiche sa blitvom i sirom

Sastojci: Za tijesto: 200 gr bijelog brašna, 100 gr integralnog brašna, 120 gr maslaca, ½ kašičice soli, hladna voda (manje od 100 ml). Za punjenje: 600-700 gr blitve, 350 ml vrhnja za kuhanje, 200 gr feta sira, 2 jaja.

Priprema:
Suhe sastojke stavite u posudu i promiješajte. Dodajte na listiće narezani hladni maslac, pa sve dobro izmrvite prstima. Lagano dolijevajte malo po malo hladne vode i zamjesite tijesto. Kada dobijete glatku masu, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte u krug. Prebacite ga u okrugli kalup, oblikujte prema kalupu, pa izbodite viljuškom kako se nebi napuhalo prilikom pečenja. Stavite peći 10 minuta na 180 stepeni, te izvadite kako bi dodali punjenje. Blitvu operite, odstranite dio peteljki pri vrhu, pa je stavite kuhati u slanu kipuću vodu, dok ne omekša (manje od 10 minuta).

Kada je kuhana, procijedite je i zalijte hladnom vodom. Dobro je ocijedite i narežite nožem na sitno. Za to vrijeme, umutite 2 jaja, vrhnje za kuhanje, razmrvljeni sir, pa dodajte blitvu. Sve dobro promiješajte i ako je potrebno dodajte malo soli. Ulijte smjesu u kalup sa tijestom i stavite da se peče još 30 minuta. Servirajte kao glavno jelo uz salatu po izboru.