ZELENI sedmični menu

Coolinarka Metropol

mahune-s-kokosom

Petak: Mahune sa kokosom ili Bean thoren

Sastojci: 2 šolje sitno isjeckanih zelenih mahuna, ½ šolje sitno isjeckanog luka (može i mladi luk), 1 mala zelena chilli paprika, 2-3 češnja češnjaka, ½ šolje ribanog kokosa, ½ kašičice kurkume, ½ kašičice sjemenki goruščice, ulje, so, biber.

Priprema:
Ako su mahune malo starije, nakratko ih blanširajte, pa isjeckajte na sitne komadiće. U Teflon tavi zagrijte ulje (mora biti veoma vruće), te dodajte sjemenke goruščice. Kada počnu pucketati, dodajte luk, chilli i češnjak, pa prodinstajte. Zatim dodajte kurkumu, pa kad se sve zažuti dodajte kokos i dinstajte par minuta. Na kraju dodajte mahune i dinstajte na visokoj temperaturi, sve dok iz njih ne izađe kompletna voda i dok ne omekšaju. Posolite i pobiberite, a servirajte uz kuhanu rižu.