Banksy

Banksy uhvaćen u knjizi svog bivšeg agenta

Cooltura Gledam Metropol Samo urbano

Fotografije na kojima je planetarno slavni i neuhvatljivi ulični umjetnik, sljedećeg mjeseca će se pojaviti u knjizi ”Uhvaćeni Banksy” – kao top vijest objavili su danas svi vodeći svjetski mediji.

Steve Lazarides vlasnik je britanske umjetničke galerije i najpoznatiji je po tome što je do prošle godine bio agent čuvenog grafiti umjetnika Banksyja. U toj ulozi bio je jedan od prvih koji je popularizirao uličnu umjetnost i bio autoritet najnovijih trendova u underground umjetnosti.

Njegov prvi projekt u post-Banksy razdoblju bio je sortiranje oko 12.000 fotografija koje je snimio sa Banksyjem tokom 11 godina. Sljedećeg mjeseca izdaje knjigu na 25 stranica pod nazivom ”Banksy Captured”, a na web stranici prodaje svoje fotografije s početnom cijenom od 450 funti. “To je povratak na Pictures on Walls (posao koji je pokrenuo sa Banksyjem)”, kaže Lazarides.

Banksy

Na publiciranim fotografijama je Banksy u akciji, dok stvara nekoliko poznatih radova na različitim lokacijama, ali – još uvijek dosljedno tajnovitosti – ni na jednoj mu se ne vidi lice.

”Mrzim svijet umjetnosti. Nikada nisam htio biti gelerist, nikada nisam htio prodavati fuckin’ slike. Jedini razlog zašto sam to učinio bio je promocija subkulture, a to je sada prošlost”, rekao je Lazarides za The Art Newspaper o svom radu s Banksyjem koji je opisao kao ludu vožnju, te da mu je drago da sada prelazi na ”neku drugu”.

Banksy