ZELENI sedmični menu

Coolinarka Metropol

 polpetele-od-junetine-i-brokule

Četvrtak: Polpete od junetine i brokule

Sastojci: 1 mala glavica luka, 200 gr junećeg mesa, 100 gr pureće šunke, 1 kriška hljeba, malo mlijeka, oko 500 gr brokule, ružmarin, peršun, so, biber, vegeta, 1 jaje, 100 gr naribanog sira.

Priprema:
Luk nasjeckajte na kockice i prodinstajte na ulju. Meso sameljite i dodajte luku. Posolite, pobiberite te dodajte sjeckani ružmarin i peršun, te ispržite miješajući. Dok se meso prži, u kipućoj slanoj vodi kratko prokuhajte brokulu (koju ste prije podijelili na cvijetiće), neka cvijetići ostanu čvrsti. Krišku hljeba namočite u malo mlijeka. Pred kraj prženja, mesu dodajte kockice šunke i još malo pržite. Ostavite da se ohladi. Dodajte iscijeđeni hljeb i jaje, pa izmješajte u čvrstu smjesu. U malu staklenu zdjelicu stavite cvijetić brokule, a na vrh ustisnite smjesu. Istresite na lim (na koji ste stavili papir za pečenje) i svaku polpetu pospite naribanim sirom. Pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni. Uz prilog možete napraviti puru ili pire krompir.