gamer

Zvanično proglašena bolest: video igre poput kockanja bez novca

Igraonica Metropol Zdravlje

Svjetska zdravstvena organizacija je ostvarila najavu s kraja prošle godine da će u novoj Međunarodnoj klasifikaciji bolesti biti uvršten ”gaming disorder” kao nova bolest u grupi mentalnih poremećaja.

Ovisnost o igranju video igara je poremećaj koji karakterizira trajno ili ponavljajuće učestalo igranje igara, online ili offline, što se manifestira kao pomanjkanje kontrole nad igranjem (njegovim početkom, učestalošću, trajanjem, intenzitetom i završetkom).

Tu su još i simptomi poput pridavanja veće važnosti igranju od bilo koje druge dnevne aktivnosti, te nastavak ili povećanje intenziteta igranja unatoč pojavi negativnih posljedica, stoji u opisu ovog poremećaja, koji je od sada i službeno mentalna bolest.

Ponašanje koje se opisuje kao ovisnost o igranju može značajno poremetiti osobni, obiteljski, društveni, obrazovni ili poslovni dio života.

Kako bi se dijagnosticirala ovisnost, potrebno je da pacijenti navedene oblike ponašanja iskazuju najmanje godinu dana ili kraće u slučajevima kada su simptomi ozbiljniji.

Gaming disorder je, zajedno sa ovisnosti o kockanju, u sekciji ovisnosti i ovisničkih ponašanja, u široj skupini mentalnih poremećaja i poremećaja ponašanja, a uvrštavanje u Međunarodnu klasifikaciju znači da fanatični gejmeri sada imaju pravo i mogućnost formalnog liječenja psihoterapijama i na druge načine.

gamer-videoigrice