Poroci koji su, zapravo, blagotvorni za naše zdravlje

Metropol Top teme Zdravlje

Suvišno je napomenuti da je uvijek riječ o umjernom uživanju, ali je svakako zanimljiva vijest koja će obradovati pasionirane kavopije i pivopije.

Robin Pool, specijalista za javno zdravlje na britanskom Sveučilištu Southampton vodio je tim u tzv. ”kišobran istraživanju” koje je analiziralo 201 studiju i 17 kliničkih ispitivanja, upoređujući sve njihove relevantne podatke.

Zaključak tog najnovijeg istraživanja glasi: oni koji dnevno piju 3-4 šalice famoznog crnog napitka imaju više koristi nego štete za zdravlje.

Osnovno je da se kofein bori protiv upala u tijelu te tako zaustavlja teža oboljenja i brzo starenje. Coffie-time, dakle, nije samo zadovoljstvo, već je ta svakodnevna navika povezana sa manjom opasnošću od dijabetesa, bolesti jetre, demencije i nekih vrsta raka.

Jedino ograničenje u količini odnosi se na trudnice (maksimalno dvije šalice), a što se tiče obilnijeg dodavanja šećera i mlijeka, posljedica je samo – unos povećanih kalorija.

ispijanje piva

I pivopije mogu biti zadovoljni – pivo, jednako kao i crveno vino, štiti srce.

Ljudi koji umjereno piju pivo imaju manje izglede da obole od osteoporoze, imaju niži novi masnoća u krvi, snižena im je koncentracija žući, pa je manja mogućnost pojave žućnih i bubrežnih kamenaca…

Pivo sadrži nekoliko vitamina iz B kompleksa, a među njima su B-2 koji može spriječiti rano starenje i razvoj bolesti srca, te B-1 koji je poznat i kao ‘antri-stres’.

Da, pivopije će reći da su zbog toga mladolikiji od vršnjaka i uvijek smireni. Osim kad pretjeraju.