Aklea Neon

Činjenica uoči 8. marta – svaka treća žena je zlostavljana! I šta sad? Pjesma ”Iskoračujem” je odgovor Aklee Neon!

Metropol Muzika - regija Samo urbano

Za sve moje glow-getterice i glow-gettere, za sve one koji žive ravnopravnost i ne vide nekog drugog kao manje vrijednog. Za one koji ne govore “mi smo stara škola, kod nas se o tome ne priča”, “to ti je tako u obitelji”. Novovjeke smo od glave do pete – visoke ili niske, totalno nevažno.

Ovim tekstom je Aklean Neon, osiječka kantautorica (koja je tek nedavno kročila na scenu, a proglasili smo je u januaru našim muzičkim uzbuđenjem mjeseca), opisala svoj novi video singl ”Iskoračujem”, angažiranu pjesmu koju je napisala kao lajt-motiv pred zagrebački ”Noćni marš – 8. mart”.

Manifestacija je to u kojoj žene žele i trebaju glasno reći ”Ne, tako više ne ide”. Simbolično, baš na dan kada će nebrojeni muškarci ponosno paradirati ulicom s buketom cvijeća u ruci. Samo na jedan dan.

I opet prepustimo riječ Aklei Neon:

Mi smo one koje se ne sklanjaju, koje ne obaraju pogled, koje ne trpe, koje se ne srame sebe, koje ne moraju opravdavati svoje mjesto za stolom, koje pružaju ruku, srede se kad hoće i kako hoće, kucaju na vrata i kucaju opet. Stojimo rame uz rame s muškarcima koji su snažni i senzibilni, koji su vidjeli svog tatu ”jednostavno takvog, eruptira k’o vulkan” i nisu u tome vidjeli muškost, nego slabost, koji nam ne dobacuju na ulici izdaleka, nego nam dođu blizu i ne kažu samo ”kak’ si jebena”, već ”volim te, cijenim te i poštujem te, ti i ja smo ravnopravni” u kući, u poslu, u primanjima, u brizi za dijete, u tome tko sprema krevet, a tko ovaj tjedan usisava.

Ja sam htjela biti megafon u pravom smislu riječi performansom na Trgu Bana Jelačića na Dan žena, ali toliko papirologije sam predala i još uvijek je upitno, da sada i mogu zamisliti kako je ženi koja se odvaži prijaviti nasilje i onda naiđe na naš zakonodavni i policijski sustav. Jer baš joj treba sada kada ju je ta sirovina s kojom živi skucala, da je skuca i jedan ”pričekajte trenutak”.

Nemamo trenutak, sada i odmah – reci NE, TAKO NE IDE, jer da bi se nešto promijenilo prvo o tome mora postojati svijest. Tako osvještene izađite na Noćni marš – 8. mart i ISKORAČITE sve u istom smjeru – za ljubav, ravnopravnost, pravu muškost i pravu ženskost.