Porin 2018, pred ceremoniju

Porin 2018: Trofej za album urokane glazbe i druge priče

Muzika - regija Show Time

Iz neke naše muzičke ‘zabiti’ scena u Hrvatskoj čini se glamuroznom poput američke, ali kad se predstavlja kao show po scenariju nacionalne televizije, stanje je promjenjivo oblačno i pretežno dosadno.

Uoči direktnog TV prijenosa, u splitskoj Spaladium Areni dodijeljene su statue u 23 kategorije.

Po tri trofeja dobili su Parni valjak – za singl “Vrijeme” u kategoriji najbolje izvedbe grupe s vokalom, za album “Live in Pula” u kategoriji najboljeg koncertnog albuma i za najbolju produkciju koju su obavili Marijan Brkić – Brk i Nenad Zubak – te album ”Život nije siv” kanatautorice Mie Dimšić u kategoriji najboljeg albuma pop glazbe, najbolje produkcije i najbolje naslovnice albuma.

Među ostalim uvodno ili predceremonijalno nagrađenim dobitnicima još su Oliver Dragojević, dobitnik statue za najbolju mušku vokalnu izvedbu u pjesmi “Rusulica” sa albuma ”Air/Zrak” Elvisa Stanića, zatim 2 Cellos koji imaju najbolji video broj ”Game of Thrones” u režiji Darka Drinovca, a u kategoriji najboljeg albuma alternativne i klupske glazbe dobitnik je Kozmodrum s albumom “Gravity“, dok je najbolji album s raznim izvođačima “64. Zagrebački festival” čiji je umjetnički direktor Neno Belan.

A onda je počeo prijenos na nacionalnoj televiziji.

Glamurozan kao TV format, oku ugodan zbog solidne scenografije i svjetala, voditeljski također solidno odrađen (nisu oni krivi za spontane dijaloge koje su im pisali, puput – On: Iva, što ćeš popiti, Ona: Štok… Boris Štok!, On: Odličan odabir! i onda počne pjevati Boris spomenuti Štok, koji čak ni jedan štok nije popio), ali ukupni show je – promjenjivo oblačan i pretežno dosadaaaaan!

Barokne orgulje, jazz virtuoznosti, klasičari, sve je to muzički jako vrijedno (oni će reći i vrijednije od popularne muzike), ali to nije show, pa onda nije ni TV prijenos. Na to više ne vrijedi trošiti riječi, obzirom na višegodišnju upornost producenata da bude upravo tako.

Jedan od, ipak, simpatičnih trenutaka dogodio se u proglašenju najboljeg albuma rock muzike, kada je Remi iz Elementala, stojeći uz drugog prezentera Gorana Bareta, kategoriju najavila kao ‘album urokane glazbe‘. Vic godine!

Upravo taj trofej najboljeg urokanog albuma dobili su Mayales za ”Simbol za sunce”, a među ostalim laureatima su:

Najbolji album zabavne glazbe: ”Ono nešto naše” Željko Bebek

Najbolja vokalna suradnja: ”Ako voliš ovu ženu” Željko Bebek i Oliver Dragojević

Najbolja ženska vokalna izvedba: Josipa Lisac (”Tebi putujem” sa grupom Chui)

Najbolji jaz album: ”Chui ovu glazbu” Chui i Jazz orkestar HRT

Novi izvođač: Fluentes

Pjesma godine: ”Bezimeni” Mia Dimšić

Album godine: ”Život nije siv” Mia Dimšić

Dobitnici nagrada za životno djelo od ranije su poznati i samo za podsjetnik da su je dobili pijanista Pavica Gvozdić, književnik i tekstopisac Jakša Fiamengo i Oliver Dragojević, a njemu su posvećeni bili završni trenuci ceremonije, u kojima je posebno nadahnuto o pjevaču kazivao Gibonni i zaključio ”Oliver je soundtrack naših života”.

Budući da zbog bolesti Oliver nije bio u Spaladiumu, kolegama i publici obratio se u video snimku. I da je reditelj završio prijenos poslije njegove zadnje rečenice ”Ča je život vengo fantažija”, dodijelio bih mu Oscara.

J.D.