kornelije-bata-kovac

Batinih 75 – neka ti je sretno, maestro!

Muzika - regija Show Time

Legendarni Bata Kovač slavi 75. rođendan i nevjerovatnih 56 godina na muzičkoj sceni, pa će tim povodom 8. 5. prirediti koncert ”U inat 75”, a pod etiketom Croatia Recordsa objavio je reprezentativni kompilacijski album ”Ovozemaljski raj”.

Kornelije Kovač je rođen 1. 1. 1942. u Nišu i nakon što nije primjen na Muzičku akademiju u Beogradu, muziku je došao studirati u Sarajevu, gdje se početkom 1960-ih prvi puta pojavljuje i na sceni sa svojom BKB jazz trojkom, a u to vrijeme nastaje i njegova prva autorska slavna pjesma – ”Četiri mladića idu s Trebevića”, koju je uradio za sarajevskog pjevača Vedu Hamšića.

Od 1966. do ’68. bio je klavijaturista znamenitih sarajevskih Indexa, a onda preseljava u Beograd, gdje je osnovao Korni grupu, rock sastav koji je imao ulogu pionira u sympho-progressive rocku i s nekoliko pjesama ovoj sceni dao veličanstena djela.

Bend je ugašen poslije dva oproštajna koncerta u novosadskom Studiju M, krajem 1974., a dio nastupa je snimljen za njihov prvi live album Mrtvo more (1975.).

Poslije toga Bata Kovač postaje jedan od najtraženijih autora domaće pop scene i piše muziku i često tekstove za brojne hitove Zdravka Čolića (čiju karijeru je od početka presudno usmjeravao), Oliveru Katarinu, Biseru Veletanlić, Nedu Ukraden, Mikija Jevremovića…

Zanimljiv i vrlo vrijedan je njegov producentski/aranžerski doprinos rock sceni – radeći u toj ulozi prvi i drugi album Bajage i Instruktora, dva albuma Riblje čorbe, izdanja Jugoslovena, Kerbera, Peđa B’Boy Banda, Vicka Milatovića, Poslednje igre leptira…

Obilježavajući neizbrisivi trag Bate Kovača na ovoj sceni, Croatia Records je izdala dvostruki kompilacijski album ”Ovozemaljski raj”, za koju je sam autor probrao svoje autorske teme za televiziju, teatar i film.

Centralni koncertni događaj naslova ”U inat 75” zakazan je za ponedjeljak, 8. maja, u Narodnom pozorištu u Beogradu, kada je Kornelije Kovač s gostima izvesti samo manji, ali probrani dio svog iznimno bogatog opusa.

Sve najbolje, maestro!