Novosti sa BH scene: Mikula, Euforija, Naftalin, Brano Likić

Muzika BiH Nova ploča Show Time

Bojan Mikulić – Mikula, naš popularni muzički internacionalac (rođen i živio u Banja Luci, radio u Minhenu, sada nastanjen u Beogradu), godinama je poznat kao autor ‘ozbiljnog zezanja’, čije su cover parodije ”Motel Šešlije” (Hotel California Eaglesa) ili ”Emily” (Emma grupe Hot Chocolate), a još više autorske pjesme ”Kaš se žen’t”, ”Tehnološki hendikepiran”, ”Ako Boga znate”, ”Zimski reggae” i druge, izraziti viralni hitovi.

Nećemo reći da se Mikula odrekao svog dosadašnjeg prepoznatljivog stila, ali njegov najfriškiji singl ”Strana tvoga romana”, kojim najavljuje novi album ”Na čekanju”, otkriva njegovu ‘ozbiljnu’ stranu, pogotovo u produkcijskom smislu te otvaranju poglavlja koje bi itekako mogli proširiti krug njegovih fanova.

Tekst za pjesmu je, kao i dosad, napisao Bojan Mikulić dok je muzika i aranžman djelo njegovog bendovskog kolege Dinka Kulenovića, koji je uz primarni instrument, bas gitaru, odsvirao još ritam gitaru, usnu harmoniku i klavijature, bubnjar je Alen Hodžić, dok u ulozi solo gitariste gostuje znameniti Emir Jugo (Letu štuke).

Album ”No.01” prvo je izdanje bihaćke grupe Euforija, čiji početak rada datira iz prošle godine, ali je zapravo riječ o rock veteranima. Njihov frontmen Elly Ramić je prije dvadesetak godina predvodio Boje noći, a u zadnjih desetak godina je s grupom Elly & Fijasko bio, među ostalim, zaštitni znak brojnih motorijada po regiji, čiji su programi sinonim izvornog i tvrdog rocka. Zbog toga je, očekivano, prvijenac Euforije obilježen pjesmama poput ‘‘Žestoki sinovi“, ”Roker“ i ”Dolazi mašina“.

Elly Ramić i ostatak benda, koji čine Davor Dado Reljić, Borko Stajčić i Goran Mušan, album su snimili s producentom Adoom Iftićem iz grupe Carmino Verde, koji je i autor nekih pjesama, dok ostale potpisuju dvas znamenita muzičara koji su angažirani i na snimanju, Alen Islamović i Mirko Šenkovski Geronimo, te Miroslav Janjanin, Goran Pršić Masni i Almir Ajanović.

Potencijal Euforije predstavlja činjenica da im je album ”No.01” izdala Croatia Records, dok onaj drugi i najvrijedniji čini status bihaćke rock četvorke – da su koncertna atrakcija, jer najbolje zvuče uživo. To će reći: Euforiju poslije dinamične medijske promocije u dogledno vrijeme možete očekivati u regionalnim klubovima, na motorijadama i festivalima.

Rock bend Naftalin nastao je 2007. godine u Visokom i čine ga Kenan Kadić – vokal, Amar Kadić – gitara, Malik Fejzić – bass i Kemal Sulejmanović – bubnjevi.

Do sada su bili samo lokalno poznati, ali njihove muzičke priče o beznađu, korupciji, izrabljivanju, uništavanju okoline, nezaposlenosti, iseljavanju traže širu publiku i bend je počinje privlačiti prvom pjesmom ”O slobodi” snimljenu u sarajevskom studiju Space Echo, a koju je miksao Đani Pervan.

Naftalin planira izdati još četiri singla do kraja godine, ili kako kažu, bar sami sebi tako lažu.

I za kraj, kratka poruka Brane Likića (ex Rezonansa), sarajevskog kantautora koji danas ima njemačku adresu: Moj novi album ”Going West” službeno će izaći 3. 7. 2020. Iskreno se želim zahvaliti svim sjajnim umjetnicima Kreativne koalicije čiji su doprinosi omogućili negov nastanak, Abdulahu Sidranu, Josipu Slišku, Miroslavu Pilju, Zoranu Šerbedžiji, Lani Likić, Marku Govorčinu, Momiru Nikiću, Aneli Likić, Draganu S. Stefanoviću i svima koji su me nadahnuli.

Do službenog izlaska, materijal koji čini 12 pjesama na engleskom možete preslušati na autorovoj web stranici.