Artan Lili dobitnici prve regionalne nagrade ‘Milan Mladenović’

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Na ovogodišnji prvi konkurs za dodjelu muzičke nagrade ”Milana Mladenović” stiglo je 126 djela iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije i u uži izbor ušlo je dvanaest ostvarenja iz BiH, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Iz Bosne i Hercegovine kandidati su bili Emina Bajtarević, članica zeničkog alter rock dueta Vimoksha (pjesma ”Discommunition”), sarajevska kantautorica Lakiko, pravim imenom Lana Kostić, čiji alternativni muzički stil obilježavaju mistični vokal, čelo i loopovi (pjesma ”Bol”), te banjalučki akustičarski kantautor Igor Božanić (”Snijeg”).

Sa nove hrvatske scene izabrani su zagrebačko-riječki rock kvartet Bonaster (pjesma ”Dobar zvuk”) i poznati brački cosmic pop alternativac Valentino Bošković (pjesma ”Adio, trafikonte”, ft. Saša TBF Antić).

Slovenija je imala jednog kandidata za nagradu, ljubljanski alter rock bend Cosmo Daivat (”Snov mojih sanj”), a ostalih šest su iz Srbije – Artan Lili (”D.E.P.R.A.”), niški psihodelični pop sastav Bohemija (”O ljubavi”, sve zapaženija pančevačka rock and roll grupa Buč Kesidi (”Đuskanje ne pomaže”, art pop kantautorica Hristina iz Beograda (”Kazaljke”), fusion ekipa EJO/Ethno Jazz Orchestra sastavljena od muzičara iz Čačka, Subotice, Kosovske Mitrovice i Rume (”Deset dana”), te zrenjaninski alter rock/garage kvintet  3mačke100 godina (”Dole”).

Svi su oni ostvarili temeljne ideje zadužbine/fondacije ”Milan Mladenović” u ‘prepoznavanju talenta i ohrabrivanju vrijednih autora i izvođača u njihovim naporima da istinskoj kreaciji pridaju važnost kakvu ona zaslužuje’ i da ostvare ‘stavljanje integriteta umjetničkog djela iznad svakog oportunizma’.

Odlukom žirija (Vasil Hadžimanov, Aleksandar Žikić i Zoran Kostić Cane) nagadu je osvojila pjesma ”D.E.P.R.A”, autora muzike Bojana Slačale, Romane Slačale, Marka Ajkovića, Ivana Šćopulovića i autora teksta Bojana Slačale u izvođenju beogradskog sastava Artan Lili.

U obrazloženju, žiri kaže: To je originalno, duboko individualno, stilski dosljedno i inteligentno autorsko i izvođačko ostvarenje, koje talenat i vještinu tretira bez kalkulacija i cinizma, sa autentičnom emotivnošću i pripadajućim poštovanjem. To su samo najvažniji, ali ne i jedini razlozi koji su Artan Lili i Bojana Slačalu, jednog od najtalentiranijih autora novije generacije, izdvojili u konkurenciji od preko 120 djela, od kojih ni jedno nije bilo za podcjenjivanje. Iskreno čestitamo dobitnicima i želimo im da se dalje razvijaju i napreduju pred očima mudre, zahtjevne i zahvalne publike.

P.S.

U medijskoj objavi organizatora konkursa navedeni su jedino nazivi bendova i pjesama i taj sadržaj će, bez dopuna, samo prenijeti većina medija.

Mislimo da bi malo više truda i makar po jedna kratka rečenica koja opisuje sve kandidate za nagradu bili skromni, simbolični čin zahvale za njihovo sudjelovanje u konkursu, bez čega ga ne bi ni bilo.

3mačke100godina
3mačke100godina