JR August

Nevjerovatni, čarobni Nikola Vranić aka J.R. August objavio prvi album

Muzika - regija Show Time

Njegov stil nema žanrovsku odrednicu osim one da je riječ o muzici magije i imaginacije. Njegove melodije nemaju drugi (estradni) potencijal osim onog da vas mogu uvući u čaroliju koju više nećete poželjeti da napustite.

Priča o multi-instrumentalnom muzičaru i autoru, rođenom u zagorskom gradiću Zaboku, ima kratki uvod: 2014. je na internetu objavio pjesmu “Man with the Magnificent Mind”, koja je privukla pažnju britanske alter-rock grupe Coldplay, pa su je uvrstili na svoju listu talentiranih muzičara.

U nekim bjelosvjetskim prilikama to bi bilo dovoljno za trenutnu promjenu, no John Raven August, pravim imenom Nikola Vranić, nastavio je samozatajno raditi svoju muziku, snimati i objavljivati na Bandcampu seriju EP izdanja, “Tea Party with Mr. Death” (2016.), “33” (2017.), “Tales from the Forest” (mart 2018.) i “Black Waters” (novembar 2018.).

A onda je u proljeće ove godine J.R. potpisao ugovor za najvećeg domaćeg diskografa, Croatia Records, jer ono što komponira i izvodi na nastupima, oduševljavajući publiku i kritiku, traži novo poglavlje u timskom radu koji muziku nevjerovatne magičnosti jednostavno treba približiti najširoj mogućoj publici.

Možemo samo pretpostaviti da Vranić, umjetnik duboko uronjen u intimističko doživljavanje prirode, kojoj se posvećuje i iz koje crpi muzičku imaginaciju, nije vođen nepodijeljenim stavovima da on jeste ”izniman talent predodređen za međunarodni uspjeh, čije će stvaralaštvo obilježiti godine pred nama”, nego iskonskom kreativnom potrebom da svoj doživljaj prenese drugima.

Tako je prvi njegov oficijelni album “Dangerous Waters” upravo ugledao svjetlo dana pod etiketom Croatica Records, donoseći šest ranije objavljenih, ali ponovno masteriranih pjesama (“Crucify Me”, “Lead the Way”, “Rivers Runs Through”, “Hold Your Horses”, “Mindheart”, “When I Wake up Tommorow”), te četiri premijerne (“Fisherking (The Meeting)”, “Dangerous Waters”, “The Brown Trout and The Nightingale” i “Let’s Get Together”).

Prva koncertna promocija albuma će biti održana u zagrebačkom Vintage Industrial Baru 14. 11. 2019.