JR August live

Kantautor Nikola Vranić alias J.R. August potpisao ekluzivni ugovor za Croatia Records

Muzika - regija Show Time

U našim prilikama skoro nikakva vijest nije potpisivanje diskografskog ugovora mladog i relativno nepoznatog muzičara, koji je svoje radove samostalno digitalno objavljivao, ali priča o J.R. Augustu je f*cking posebna i morate u nju ući.

Glas o muzičaru rođenom u Zaboku prije je stigao do znamentog Coldplayja nego do šezdesetak kilometara udaljenog Zagreba.

Mladi multiinstrumentalista i autor je 2014. godine na internetu objavio pjesmu “Man with the Magnificent Mind”, prvu koju je zamislio kao dio konceptualnog projekta, kvadrilogije pod nazivom “Change of Seasons” i koju je završio 2016.

Odrastanje u malom mjestu nužno nosi veću povezanost s prirodom i baš su zagorske rijeke, šume i brda bitno kreirali njegov unutrašnji svijet, u kojem je gradio svoj posebni umjetnički senzibilitet i uz kojeg su izašle njegove melodije, i nježni i razarajući tonovi odsvirani na klaviru u prvom planu.

Čudnom igrom sudbine se dogodilo da “Man with the Magnificent Mind” još te 2014. privuče pažnju Coldplayja, pa ga britanski alter-rock bend (usput, znatno obojen tonovima piana) uvrštava na listu talentiranih muzičara.

Sve će vam biti jasno kad poslušate tu moćnu pjesmu.

Ništa se revolucionarno tada nije dogodilo. John Raven August je nastavio raditi svoju muziku, snimati i objavljivati na Bandcampu EP nova izdanja. Slijedili su “Tea Party with Mr. Death” (2016.), “33” (2017.), “Tales from the Forest” (mart 2018.) i “Black Waters” (novembar 2018.).

Ukupno samo 18 publiciranih brojeva tek je mrvica iz njegove kreativne ‘ladice’, u kojoj ima par stotina onih još uvijek neobjavljenih i skiciranih, kao i ideju za roman, predstavu i film.

JR August, Vintage Industrial Bar 2017
JR August, Vintage Industrial Bar 2017

Nastupajući po zagrebačkim klubovima, kao i na prošlogodišnjem IN Musicu, J.R. August je stekao jedan krug oduševljene publike, ali potpisivanje ekskluzivnog ugovora za Croatia Records trebala bi biti nova bitna stepenica u karijeri ovog izuzetnog umjetnika, što znači da bi njegova muzika mogla doprijeti do puno većeg broja slušatelja.

Slušajući njegovu muziku, treba učiniti jedno: kao on rijeci, trebate se samo prepustiti toku njegovih melodija i tekstovima.