Tragična i crna nedjelja 22. 1. u muzičkom svijetu

Muzika - svijet Show Time

Kako je završila prethodna, po mnogima najcrnja godina za muzički svijet, tako se, izgleda nastavlja i ova, a samo u nedjelju 22. 1. zabilježena su tri tužna događaja.

U nedjelju je u svojoj 78. godini preminuo Jaki Liebezeit, bubnjar i suosnivač njemačke kraut-rock grupe Can.

Jaki Liebezeit

U bogatoj karijeri je, među ostalim, svirao na ranim solo albumima Michaela Rothera (Neu!, Harmonia), albumu ‘Ultra’ Depeche Mode te ‘Before and After Science’ Briana Enoa. U aprilu ove godine je trebao nastupiti na koncertima ‘The Can Series’ zajedno s prvim pjevačem Can, Malcolmom Mooneyjem, i Thurstonom Mooreom (Sonic Youth).

Kolege iz Cana su ga, zbog njegovog preciznog sviranja, zvali ‘pola-čovjek, pola-stroj’, a kako je to zvučalo možete čuti u jednoj od slavnih tema kraut-rocka, 12-minutnoj “Mother Sky” (Jaki Liebezeit je autor s ostalim članovima benda) sa albuma ”Soundtracks” iz 1970.

Nakon videa za živom izvedbom, možete poslušati i HD studijski snimak.

Mott the Hoople

Takođe u nedjelju, u 69 godini od raka grla, preminuo je i Peter Overend Watts, izvorni basista grupe engleske rock grupe Mott the Hoople, koja je najveću popularnost imala u glam rock eri početkom 1970-ih.

Grupa je 2009. i 2013. imala dva koncertna reuniona.

Po našem vremenu u nedjelju predveče, a po australskom već u ponedjeljak nešto poslije ponoći, tokom snimanja scene za muzički spot u jednom baru u Brisbaneu, smrtno je stradao muzički video glumac Johann Ofner.

Prema navodima medija, u sceni je korišteno vatreno oružje, a jedan je pištolj bio napunjen pravim mecima, zbog čega se ova tragedija poredi sa slučajem poznatog glumca Brandona Leeja koji je na isti način ubijen tokom snimanja filma ”Vrana”.

Riječ je bila o snimanju spota najpoznatije australske hip hop grupe Bliss N Eso, čiji članovi u trenutku tragedije nisu bili na setu.