Kako su Adari & Chosque sjajno oživjeli duh Leonarda Cohena

Muzika - regija Nova ploča Show Time

Kada te nakon 40 godina profesionalnog slušanja muzike neka pjesma obraduje, onda je sasvim normalno da je izdvojiš kao jedan od trenutaka sezone, makar (ili upravo zbog toga) što iza nje stoje skoro potpuno nepoznata imena ovdašnje scene.

Pjesma se zove ”Ten Minutes” i traje 4 minuta, ali budući da sam je s užitkom slušao pet-šest puta, mijenjam joj naziv u ‘half an hour of pleasure’.

Melodiju i tekst napisala je Adari, a u vokalnoj izvedbi pridružio joj se Chosque.

Who those people are?

O Adari nisam uspio naći puno podataka. Zapravo samo da je rođena u poljskom gradu Lodz i kao dijete doselila u Hrvatsku, da je njeno umjetničko ime anagram rodnoga Daria, te da piše pjesme, pjeva i svira gitaru i klavir.

Chosque je Zvonimir Ćosić, muzički veteran porijeklom iz Slavonskog Broda koji je radio s mnogim rock bendovima i jedna od poznatijih njegovih epizoda je pjevanje u zagrebačkoj grupi Stop, koju znalci poznaju po albumu “In the Name of Jimi Hendrix” iz 2004. Na ovim stranicama predstavili smo ga u jesen prošle godine, kada je kao Chosque & The Dudes objavio pjesmu ”Dalje i dalje”, vrlo zanimljiv country broj za koji je napisao tekst i muziku.

Slušajući ”Ten Minutes”, koju nam je poslao, pomislih da je greška – Chosque zvuči kao Leonard Cohen. I to ne kao kopija. A Adari, čiji se sopran sudara sa Zvonimirovim bas/baritonom, pjeva anđeoski. Gdje je, onda, ona do sada bila? Ni pjesma ni vokali nisu revolucionarni, ne izazivaju tektonske poremećaje, samo su jednostavno sjajno uklopljeni, uhu ugodni i donose radost slušanja muzike.

Kako je muzika kolektivno djelo, neizbježno je istaknuti producentski svirački doprinos Sandra Bačića (klavijature), te ostatak muzičke ekipe koju čine Nebojša Buhin (gitare), Filip Križan (bas) i Mladen Malek (bubnjevi), koji su sudjelovali u aranžiranju lijepe pjesme.

A ako poželite još nešto znati o Adari, evo jedne njene starije teme.

(J. Dujmović)