TOMO IN DER MÜHLEN

Projekt vrijedan pažnje: legendarni Tomo In der Mühlen i novi talenti

Muzika - regija Show Time

Iskusni muzičar i producent u potrazi za talentima koje će pomogati na startu karijere – tema je to koja sama za sebe zaslužuje podršku, a kad novoj publici odgovorimo, a stariju podsjetimo ‘ko je taj famozni Tomo In der Mühlen’, puno jasniji će biti potencijal i vrijednost novog projekta.

Već osnovni biografski detalji Tome In der Mühlena su neobični. Rođen je u Braunschweigu od oca Nijemca i majke Hrvatice, ima dvije rezident adrese, u New Yorku i Zagrebu, a kao muzičar i producent radio je u Hrvatskoj, Srbiji, Italiji, Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama.

Bolji poznavaoci domaćih rock prilika sjetit će ga se kao lidera zagrebačke rock grupe Karlowy Vary, koju je osnovao sa pjevačicom Varjom Orlić (preminula 1996) i s kojima je na jedinom objavljenom albumu ”Le Femme” (1985.) klavijature svirala – Margita Magi Stefanović. Zvukom su i imali doticaj sa EKV-om, ne samo zahvaljujući Maginom uticaju, nego i zbog tadašnje Tomine bliske saradnje sa Milanom Mladenovićem i njegovom grupom.

In der Mühlen je od 1985. do pred rat bio partner Vladimira Smoleca u tada znamenitom zagrebačkom SIM studiju i samo nabrojati imena s kojima je radio, u raznim ulogama, kao gitarista, snimatelj i producent, izaziva veliki respekt: Film, EKV, Plavi orkestar, Zabranjeno pušenje, Parni valjak, Haustor, Lačni Franz, Pankrti, Josipa Lisac, Bijelo dugme, Dino Merlin sami su neki od njih.

Novija generacija publike Tomu je upoznala u njoj bliskom formatu, kao člana žirija u prve četiri sezone reality showa ”Tvoje lice zvuči poznato” (2014. – 2017.) i u toj njegovoj ulozi krije se zametak njegovog novog projekta.


Nakon što je gitaru odsvirao u pjesmi ”Nećemo se lagati” Darka Bakića i njegove grupe Buđenje, ”nastala je ideja da pomognemo mladim talentiranim izvođačima”, otkriva Tomo In der Mühlen i poslije višegodišnjih priprema prvi rezultat je “Ljubi me do bola” uvodna je pjesma novog projekta.

Najava je to serijala pjesama u kojima će se savršeno ispreplesti višegodišnje Tomino iskustvo sa nadarenošću mladih nadolazećih muzičara i prva je u nizu Helena Gudelj, mlada pjevačica poznata iz Supertalenta.

Tomina povezanost sa svjetskom scenom i trendovima u projekat je dovela i američkog repera, pjevača, tekstopisca i producenta Kurtisa Blowa.

“Nekad su bile gaže, danas imamo YouTube pa možemo reći kako je međunarodni uspjeh svima na dohvat ruke. Zato ne vidim zašto se neki od naših talenata ne bi probili na svjetsku scenu. Upravo ćemo zato neke od pjesama izdati i na engleskom jeziku nadajući se da će ‘zapeti za uho’ i ljudima izvan Hrvatske. To pogotovo jer će se produkcijski osjetiti utjecaji mojih omiljenih disco i funk idola koje vrlo često puštam i koji imaju brojnu publiku. “ – kaže Tomo, ne otkrivajući još ostale detalje projekta, ali bi on zasigurno mogao imati veliku ulogu u kreiranju karijera nekih budućih domaćih muzičkih zvijezda.

https://www.deezer.com/track/714059602