Keith Flint_Prodigy

Bitke Keitha Flinta (Prodigy) sa ovisnošću i depresijom završile samoubistvom

Muzika - svijet Show Time

“Vijest je istinita. Ne mogu vjerovati da ovo govorim, ali naš brat Keith je oduzeo sebi život preko vikenda. Šokiran sam, ljut i zbunjen. Počivaj u miru, Keith”, najprije je napisao klavijaturista i Keithov najbolji prijatelj Liam Howlett na društvenim mrežama, a kasnije je objavljeno i na službenom Instagramu Prodigyja.

Uz ovu objavu, britanski mediji podsjećaju da su Flintove bitke sa alkoholom, drogom i depresijom bile toliko ozbiljne da je svojevremeno u jednom trenutku priznao kako ga je samo ljubav prema njegovih šest pasa spriječavala da se ubije.

“Uvalio sam se u kokain, travu, pio puno. To me je učinilo povučenim, dosadnim i plitkim”, rekao je za The Times, dodavši “Nanizao bih pilule i samo ih uzimao, i uzimao i izgubio pojam koliko ih je bilo sve dok se ne bih onesvijestio.”

Priznajući da je bio suicidan, rekao je da je ipak bio kukavica da to učini.

Prodigy instagram

The Prodigy je kao electro-bend 1990. formirao klavijaturista i autor Liam Howlett i u prvoj postavi još su bili MC i vokal Maxim, plesač i vokal Keith Flint, plesač i live klavijaturista Leeroy Thornhill i plesač/vokalista Sharky.

Zajedno sa Chemical Brothersom i Fatboy Slimom označeni su pionirima big beat electronic žanra, karakterističnog po semplovima ranog funka, jazza i R&B-a i synthesizer lupovima, što je bio koji je doživio mainstream popularnost u devedesetima.

The Prodigy su već u ranim godinama tog desetljeća sa underground rave scane izbili u prvi plan i desegli svjetsku popularnost, obilježeni titulom “Godfathers of Rave”, i ocjenom da su se svrstali među najuspješnije electronic sastave svih vremena.

Formalno su to potvrdile brojne nagrade – 10 MTV trofeja, 2 Brit Awardsa, 5 New Musical Express nagrada, a 2 puta su imali i nominacije za Grammy – kao i prodaja njihovih izdanja koja iznosi više od 30 miliona primjeraka diljem svijeta.

Objavili su sedam studijskih albuma, od prvog Experience (1992.) do No Tourists koji je izašao 2. 11. 2018. i koji su odmah počeli koncertno promovirati, pa su tako nedavno svirali u Australiji, a prvi naredni koncert bio im je zakazan za 5. april u Bogoti, te 7. april u Austriji.