Premijera: Romansa – uspavanka za dušu Maje Milinković

Muzika - svijet Muzika BiH Show Time

Nova pjesma i video Maje Milinković, sarajevske fado pjevačice sa lisabonskom adresom, intimni razgovor sa sopstvenom dušom.

Nakon što je većinu svojih fado pjesama, otkako je preselila u Lisabon, napisala na portugalskom jeziku, Maja je novu, s kojom najavljuje i novi album planiran za kraj godine, uradila na maternjem bosanskom jeziku.

Tema je, zapravo, fado iz repertoara slavne Amálie Rodrigues koji je komponirao Carlos Gonsalves, a Maja napisala stihove koji su mogu iščitavati kao autobiografski.

”U pjesmi se radi o razgovoru sa vlastitom dušom koja je jedne noći pokucala na vrata sva izmijenjena, slomljenih krila, tražeći utjehu i sklonište. Mislim da će se mnogi prepoznati u ovoj pjesmi, a posebno oni koji imaju blizak odnos sa svojom dušom, odnosno sa samim sobom, svi oni koji su barem jednom iskusili duševnu bol, koji su lutali izgubljeni pa su se pronašli, kao što sam i ja”, kaže Maja Milinković.

Maja Milinkovic

Video je sniman na prekrasnoj lokaciji Cabo espichel, gdje se stapaju boje okeana i neba, čineći epsku panoramu koja zaustavlja dah svojom ljepotom i u isto vrijeme mirnoćom, pa nije neobično da je ovo mjesto poznato i kao svetište.

”Kad bi čovjek išao negdje da se nađe sa sobom i sa svojom dušom, bilo bi to na ovakvom mjestu”, objašnjava Maja izbor lokacije za snimanje spota.

O razlogu da “Romansa – uspavanka za dušu” bude na bosanskom jeziku pjevačica kaže: ”Novi album je je most između dvije kulture, portugalske i bosanske, kako jezički i muzički  tako i praktično, jer je pola materijala snimano u Sarajevu, a pola u Lisabonu, a na albumu će se opet sresti sevdalinka i fado”.