Novi izdvojeni singlovi: NesKoH ‘Putnik’ i Vatra ‘Carstvo sunca’

Muzika - regija Muzika BiH Nova ploča Show Time

Osmi singl za novi album bosansko-francuskog kantautora pseudonima NeskoH i drugi najavni singl desetog albuma zagrebačke Vatre pjesme su koje izdvajamo iz nove produkcije.

Svi naši ljudi koji sada žive posvuda po svijetu često čuju pitanje “Odakle si?”, a onni u svom odgovoru, svaki na svoj način, izražavaju povezanost sa zemljom u kojoj su rođeni i koju smatraju domovinom.

”Odakle sam, to vrlo dobro znam, ali ko sam i šta sam, još ni dan-danas ne znam. Danas sebe smatram Evropljaninom i mislim da je to veliko bogatstvo. Upoznao sam mnoge načine života, mnoge ljude različitih nacija i različitih razmišljanja”, odgovor je što ga bosanski kantautor NesKoH koji živi u Marseilleu najbolje može izraziti stihovima.

Sve je moje, Ali ništa nemam / I svugdje sam kući Al’ još uvijek tražim dom.

U tom traganju za odgovorima o životu i spoznaji samoga sebe nastala je njegova nova pjesma ”Putnik”, ukupno osmi broj koji će se naći na njegovom trećem albumu, koji će se na ovom tržišto pojaviti pod etiketom sarajevskog Hayata.

Pop-rock melodiju NesKoH je uradio sa puno detalja i kontrasta, želeći artikulirati svoj nemir uz ono neizbježno – životna potraga i forma kako je kreativno iskazati još nisu okončani, jer možda nikada ni neće.

Vatra je posljednjih mjeseci snimila nekoliko novih pjesama namijenjenih za njihov deseti album, a nakon predstavljanja prvog singla “Sva naša ljeta”, upravo su objavili novi, “Carstvo sunca”.

“Kao dobar dio mojih pjesama, i “Carstvo sunca” govori o međuljudskim i partnerskim odnosima koji su u ovom specifičnom, pandemijskom okruženju bili uistinu na kušnji – neki su povezaniji nego prije, ali nažalost, dobar dio njih udaljili se jedni od drugih”, – opisuje pjevač i gitarista Ivan Dečak svoje novo djelo.

U prepoznatljivom U2-ovskom i TheKiller-ovskom maniru melodičnih refrena, Vatra ima novi adut za top liste, a kojima je i prethodni singl mjesecima bio u Top 10.

Budući da su i koncerti, makar u ograničenom formatu, sve više na vidiku, Vatra će nove pjesme premijerno izvesti na koncertu najavljenom za 25. 9. u zagrebačkom klubu Boogaloo.