Umro Jack Sherman, gitarista sa prvog albuma Red Hot Chili Peppersa

In memoriam Muzika - svijet Show Time

Jack Sherman, koji je bio gitarista prvog albuma grupe Red Hot Chili Peppers i sudjelovao u snimanju drugog albuma, umro je 20. 8. Imao je 64 godine i nije utvrđen uzrok smrti.

Vijest je na Instagramu objavio američki bend: “Mi iz porodice RHCP željeli bismo da Jack Sherman lagano uplovi u svjetove izvan njega. Bio je jedinstven i zahvaljujemo mu na svim vremenima dobrim, lošim i onim između.”

Sherman je na eponimnom debiju iz 1983. zamijenio osnivačkog člana Hillela Slovaka, koji je napustio sastav zajedno s osnivačem bubnjarom Jackom Ironsom prije snimanja albuma. Ubrzo nakon što je objavljen album, na kojem je Sherman potpisan kao koautor pet pjesama, gitarista je otpušten, a Slovak se opet pridružio bendu.

Sherman je kasnije pridonio albumu RHCP ”Mother’s Milk” i EP-u ”The Abbey Road E.P.”, a kontroverzno je da je, uprkos njegovim doprinosima, izostavljen kada je bend uveden u Rock & Roll Hall of Fame prije osam godina.

Nakon RHCP-a, Jack Sherman je svirao gitaru na brojnim albumima drugim izvođača, među kojima se izdvajaju Dylanov ”Knocked Out Loaded”, ”R&B Skeletons in the Closet” Georgea Clintona i ”Wish” Feargala Sharkeyja.