Ana Ćurćin (foto Stefan Rajhl)

Preporuka: Ana Ćurćin & Tale Quale u Sarajevu

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Jedan od koncerata koji ne izazivaju unaprijed euforiju, ali će sigurno fascinirati publiku koja može prepoznati izazov događa se večeras u sarajevskom klubu Moument.

Nakon zajedničkog koncerta kojeg su u mostarskom OKC Abrašević 4. maja izveli Ana Ćurćin & Band i mostarska grupa Tale Quale, ista ekipa će svirati i pjevati večeras u Monumentu.

Ana Ćurčin je indie-rock / americana kantautorica iz Beograda i još jedno je ime u nevjerovatno intrigantnom ženskom kantautorskim valu koji se u zadnje vrijeme događa u našem regionu. Spomenimo samo Catrin Noise iz Banja Luke, Luce iz Zagreba, Billie Joan iz Splita ili Miu Dimšić iz Osijeka.

Taj novi vjetar na regionalnoj sceni (još) ne donosi revoluciju, ali poslušate li bilo koju pjesmu bilo koje od spomenutih autorica, imate potvrdu sjajne vijesti – žene se na velika vrata nameću u domaćem kantautorskom miljeu, ako već ne preuzimaju i primat.

Biografija Ane Ćurćin je neobična: rođena je u Bagdadu, odrasla u Moskvi, neko vrijeme je provela u New Yorku i sada živi i stvara u Beogradu. “Njena muzika je nježna i moćna, tiha i melodična, bučna i ritmična, leluja kroz indie-rock i folk i koketira sa ambijentom i bluesom”, ranije je zapisano u medijskim recenzijama muzike ove autorice, ali i bez njih – svaki od vas ima uho da odmah na prepad bude uvučen u njen muzički svijet.

U januaru 2016. godine Ana je objavila svoj prvi studijski album ”Sketches of Belonging”, a u pripremi je novi autorski materijal sa Markom Nastićem. koji će objaviti u skoroj budućnosti.

Na koncertima nastupa s pratećim bendom koji čine Marko Cvetković, Goran Antović i Marko Benini, koji će s Anom biti i na večerašnjem koncertu.

Drugi dio zajedničkog koncerta pripada grupi Tale Quale iz Mostara, etno pop jazz ekipi koju čine Azra Aksoj (glavni vokal, klavijature), Andrea Perić (gitara, usna harmonika) i Mirza Alendar (bubanj, cajon), a u studiju i povremeno na koncertima priključuje im se Atilla Aksoj iz Zostera.

Jedan live video ovog sastava rječito govori i o njihovom potencijalu.

Naslovna fotografija: Ana Ćurćin (foto Stefan Rajhl)