Kanye West

Kanye West ‘osijedio’ zbog 64-godišnjeg mađarskog rokera?

Muzika - svijet Show Time

Mediji diljem svijeta zabilježili su da je slavni američki reper Kanye West izbijelio kosu poslije nedavne hospitalizacije zbog psihičkih problema i u svim nagađanjima o razlozima ni jedan se nije sjetio slučaja ”Djevojka sa perlama u kosi”.

Kanye West je hospitaliziran 21. 11. zbog ”privremene psihoze koju je prouzročila dehidracija i ekstremna iscrpljenost”. Iza ove službene i lijepo sročene obavijesti za javnost stoji, jednostavnim rječnikom rečeno, činjenica – čovjek je pukao! Samo dan prije hostipalizacije West je otkazao preostale datume svoje ”Saint Pablo” turneje, nakon što je prethodno skratio nastup u Sacramentu, obraćajući se publici na koncertu riječima ”Fuck looking cool”.

Objašnjenja za reperovu psihozu išla su od navoda da je doživio živčani slom zbog godišnjice smrti svoje majke (koja je umrla 2007.) do špekulacija da nešto škripi u njegovom braku sa poznatom celebrity zvijezdom Kim Kardashian.

Međutim, niti jedan tekst ne spominje da je samo koji dan prije hospitalizacije Kanye podnio sudu u New Yorku zahtjev da jedan postupak koji se vodi protiv njega bude premješten u Los Angeles.

O čemu je riječ?

Na svom hvaljenom albumu ”Yeezus” (2013.), reper je u pjesmi ”New Slaves” semplirao Gyöngyhajú lány”, baladu koji je gitarista Gabor Presser komponirao 1968. za najslavniju mađarsku rock grupu Omega, u vrijeme dok je bio njen član. Pjesma (internacionalno poznata pod nazivom ”Girl With Pearly Hair”) je 1969. objavljena na njihovom albumu ”10 000 lépés” i početkom ’70-ih bila je izrazito popularna u Poljskoj, Čehoslovačkoj, Bugarskoj i tadašnjoj Jugoslaviji.

Već je i ovdje potpuno zaboravljena, a u Americi za nju nisu znali ni tada, a pogotovo ne u ovo vrijeme. Korištenje njenog sempliranog dijela u Westovoj pjesmi baš je dobro zvučalo, što je u nekim prikazima ocijenjeno kao “the most cool, and obscure, sample”, a sama pjesma kao jedan od najvećih dometa albuma.

Frka je nastala kada je u proljeće ove godine autor mađarskog hita objavio da mu je Kanye za svoju ‘posudbu’ poslao ček na 10.000 dolara – koji je bio bez pokrića! I Presser je odmah podnio tužbu tešku 2,5 miliona.

Za podsjetnik starijoj generaciji, evo Omeginog originala.

naslovni foto: Giovanni Bassan/Instagram