Za vrelo ljeto: domaća (i zdrava) aromazirana voda

Metropol Zdravlje

Voda je uvijek najbolje rješenje za osvježenje tokom ljetne žege, ali današnji zahtjevni potrošač stalno traži nešto više. Međutim, ne morate uvijek kupovati aromatiziranu vodu i nudimo vam dvije efektne preporuke.

Ledeni napitak osvježava, može pomoći u mršavljenju i u detoksikaciji organizma, no samo ako je prirodan. Iako industrijski ledeni čajevi i voćni sokovi izgledaju primamljivo, istina je da većina njih sadrže i dodatne nezdrave sastojke, poput vještačkih boja, zaslađivača i pojačivača okusa.

A, zapravo, domaći recept za aromatiziranu vodu može biti vrlo jednostavan. Štoviše, priredili smo vam dva.

napitak-naranca-krastavac

Voda s narandžom i svježim krastavcima

Sastojci: 2 velike narezane narandže, narezani limun, 1/2 svježeg krastavca, nekoliko listića mente, voda, kockice leda

Rukama istisnite sok od narandže i limuna, a ostatke zajedno s koricom stavite u vrč. Dodajte narezani krastavac, listiće mente, sve prelijte vodom i polako izmiješajte.

Poslužite s ledom i uživajte!

napitak-limunada-jagoda

Limunada s jagodama

Limunada je sama po sebi univerzalan napitak koji će vas rashladiti, osvježiti i obogatiti vitaminom C, a jagode će dati potrebnu slatkoću kiselkastom limunu.

Sastojci: litra vode, 150 ml limunovog soka, 300 gr. svježih jagoda, med ili šećer ili bilo koji voćni sirup

Jagode operite i usitnite. U lončić stavite med, sirup ili 50 g šećera i malo vode koju ste odvojili od ukupne količine vode. Kuhajte na laganoj vatri sve dok se šećer ne otopi.

Otopljeni šećer ili med pomiješajte s ostatkom vode, limunovim sokom  i jagodama. Sve dobro izmiješajte i stavite u hladnjak na hlađenje.

Poslužite s ledom i kriškom limuna.

(Izvor: Nobel)