Armin Bušatlić, Dubioza kolektiv

AMUS-ova pomoć raznolikosti scene u BiH

Muzika BiH Show Time

Na novom redovnom godišnjem konkursu za dodjelu sredstava programima vezanim za muzičku kulturu, AMUS je odabrao projekte koji će dobiti novčanu potporu, a objavljeni popis otkriva šta zanimljivoga možemo očekivati do kraja godine.

Na konkurs za dodjelu sredstava iz Fonda za kulturne i socijalne namjene AMUS-a pristiglo je 59 prijava projekata i među njima će 31, koji su zadovoljili i s programskim potencijalom i određene standarde, sudjelovati u raspodjeli ukupnog iznosa od 60.000 KM.

Među tradicionalnim godišnjim muzičkim festivalima to su 16. izdanje West Herzegowina Festa u Širokom Brijegu, Evergreenfest u Čitluku, Mostar Summer Fest, Ilidža Rock Fest i jedan od brojnih programa Omladinskog kulturnog centra UrbanArt – RockMaraton DemoFest, te jedini BH festival muzičkog dokumentarnog filma ‘dokuMfest’ u Zenici.

U objavi rezultata AMUS-ovog konkursa saznajemo i za nekoliko zanimljivih albuma koji su u pripremi, a koji će biti urađeni uz podršku autorske strukovne asocijacije.

Među njima se izdvajaju album ”Dark Side Of My” koji zajedno snimaju nekadašnji gitarista Dubioze kolektiv Armin Bušatlić i basista Alen Ekmečić (ex Konvoj, Atentat), te album ”Više od igre” tuzlanskog kantautora i pjesnika Jasmina Mujanovića Maga, široj publici poznatog kao lidera nekadašnje uspješne grupe Alarm.

O ovim albumima još nema detaljnijih informacija, kao ni o projektu Mugdima Avdića Hende ”Bosnian Pop Sevdah” u instrumentalnoj formi, a svaki od njih čekamo s nestrpljenjem.

Naslovna fotografija: Armin Bušatlić kao gitarista Dubioze kolektiv