Objavljen program najboljeg gradskog festivala u regiji – bravo, Varaždin!

Muzika - regija Show Time

Od 17. do 26. 8. u Varaždinu će biti održan 20. Špancirfest. Već neko vrijeme, a ove godine izrazito, njegovi programski sadržaji ga čine najboljim festivalom tipa ‘gradsko ljeto’ u cijeleom regionu, a vjerovatno i puno šire.

Barokni grad na obali Drave broji manje od 50 hiljada stanovnika i površina mu je da ga možete bez problema prepješačiti cijelog. I, onda, kad na tom kompaktnom prostoru u deset dana bude priređeno stotine različitih programa – koncerata, predstava, uličnih perfomansa, kreativnih radionica, izložbi i autentične gastronomske ponude – dobijete jedinstveni Špancirfest.

Najpopularniji njegov dio je koncertni sadržaj, koji se nudi na tri lokacije, na glavnoj pozornici podno zidina Starog grada, zatim ispred prekrasne vile Bedeković, te na varaždinskom Korzu.

Senzacionalni program glavne pozornice predvode tri benda iz Londona – reggae pop zvijezde UB40, soul / r&b/ dance hitmejkere Soul II Soul i odlični r&b / acid jazz / funk veterani The Brand New Heavies.

Špancirfest

Iz regije jednaka krema: Parni valjak, Dubioza kolektiv, SARS, Urban&4, Zabranjeno pušenje, Mia Dimšić i Zdenka Kovačićek, dok će jedan dan biti posvećen varaždinskoj muzičkoj sceni.

I za publiku je sve to – besplatno!

Koncertni program kod vile Bedeković neka je vrsta ‘Špancirfest the best of’. Na toj lokaciji će biti priređena četiri intimnija koncerta probranih izvođača koji su ranije nastupali na Španciru, dakle Josipe Lisac, Amire Medunjanin, Vlatka Stefanovskog i Zorana Predina.

Ipak, Špancirfest diše na varaždinskim ulicama i trgovima, a ulični program je i dalje čvrsta spona današnjeg festivala sa svojim korijenima od prije dvadeset godina. Ulični performansi, ulični teatar, novi cirkus, kako god nazvali umjetnike i zabavljače koji neposredno, bez barijere pozornice uveseljavaju posjetitelje, na jubilarnom Špancirfestu će imati više od 100 programa, koji će se događati stalno i svugdje.

Dodamo li svemu nekoliko atraktivnih kazališnih predstava, programe za najmlađe i neizbježnu lokalnu gastronomiju, biti u Varaždinu potkraj ljeta neopisiv je doživljaj.

Špancirfest perfomans