Gabriel Janković, novi među rijetkim rokerskim sinovima na sceni

Muzika - regija Show Time

Ante Toni Janković, originalni pjevač Divljih jagoda, ima svog muzičkog nasljednika, koji je, zapravo već desetak godina na sceni, no tek sada je kao solista snimio svoju prvu autorsku pjesmu.

Teško je napisati bilo što što će donekle dočarati moju trenutnu sreću i ponos, ali imam tu potrebu upravo zbog toga što sam se borio sam sa sobom i s ovom pjesmom da to ispadne onako kako sam i zamišljao. ”Little Sign” je nastao prije otprilike 4 godine. Da, toliko mi je trebalo da ju završim i ona zapravo baš govori o tome. Svima nama je potrebno dugo vremena odricanja i truda kako bismo postigli nešto, pa, evo, ovo je moje viđenje tog puta koji svi mi prolazimo.

Gabriel Janković (desno) sa ocem Tonijem i Dragomirom Herendićem
Gabriel Janković (desno) sa ocem Tonijem i Dragomirom Herendićem

Tako o pjesmi govori Gabriel Janković, inače bas gitarista i prateći vokal u karlovačkoj rock grupi Absortick, čiji su još članovi Borna Biondić (vokal, gitara), Dino Petrina (bubnjevi), Marko Križanić (gitara) i Karlo Bonetić (sampler, synth, prateći vokal), a okupili su se krajem 2010. kao cover bend.

Nakon koncerta na karlovačkom Pickup Music Festivalu, 2013. godine, snimaju premijerni EP “Waiting for tomorrow” sa 6 autorskih pjesama, objavljen godinu poslije, da bi prošle započeli snimanje i prvog LP albuma. Ali…

”Međutim, Absortick više ne postoji. Stali smo s radom taman usred snimanja prvog albuma zbog raznih obveza svakoga od članova. Ostali smo u super odnosima, ali smo se glazbeno razdvojili”, kaže Gabriel, koji, eto, diskretno otvara vlastitu solo karijeru.

Djeca koja kreću muzičkim stazama svojih roditelja nisu baš česta, možda zbog toga što su se tokom odrastanja uvjerili da to i nije uvijek najugodnija profesija.

Kako god, neka od djece slavnih muzičara koja ipak jesu na sceni su Boris Novković, Matija Dedić, Kristijan Rahimovski, Vasil Hadžimanov, Dejan Stojanović Kepa Jr, Marko Stojanović Luis, Zvonimir Bebek, a jedini nama poznati primjer da otac i sin sviraju u istoj grupi od ove je godine – Igor Vukojević i njegov sin Vuk članovi su novog hard rock benda Chetvorka.