Joaquin Phoenix i ostali GUBITNICI Oscara… Može li mu pomoći Joker?

Film & Foto & TV Show Time

Da li je konačno došlo vrijeme da i Joaquin Phoenix podigne zlatni kipić filmske akademije? Iako ima samo 45 godina, već je tri puta “gubio“ Oscara, te dospio na neslavnu “top 25“  listu glumaca koji imaju najviše nominacija a nijedan kipić u svojim vitrinama. Joaquinu je vjerovatno slaba utjeha to što svoju poziciju na ovoj nepopularnoj listi dijeli s Tom Cruiseom, Johnny Deppom, Sigourney Weaver, Brad Pittom i još nekoliko kolega.

Apsolutni gospodar i predvodnik liste “gubitnika Oscara“ je britanski filmski mag Peter O’Toole, koji se, tokom svoje blistave karijere, penjao od Arabije do Venere. Međutim, to nije bilo dovoljno da se popne i na binu na kojoj se dodjeljuje prestižna nagrada. A bio je tako blizu, čak 8 puta!

Image result for peter o'toole

Možeš biti i Josip Broz Tito, ali kad neće neće. To dokazuje 7 nominacija Richarda Burtona. Doduše, za “Sutjesku“ nije bio ni nominovan, ali jeste za “Ko se boji Virginije Woolf“ i još 6 briljantnih glumačkih ostvarenja. Međutim, kipić mu je uspio izmaći.

I tako je došao red i na najveću nepravdu u istoriji dodjele Oscara, a ona se zove Glenn Close. Uzalud je održala seminar glume Johnu Malkovichu, Michelle Pfeiffer i ostalim kolegama u “Opsanim vezama“. Uzalud je u potpunosti kompenzirala lošu glumu Michaela Douglasa u “Fatalnoj privlačnosti“. Uzalud je svoju dosadašnju karijeru okrunila briljantnom ulogom u filmu “Wife“. Ovu ženu Akademija ne voli pa ne voli, jer kako drugačije objasniti njenih 7 nominacija a nijednog Oscara.

Image result for glenn close

Vjerovatno će joj nekad dodijeliti bar onog počasnog, kao što su dodijelili i Peter O’Tooleu i Deborah Kerr koja je, sa 6 nominacija, sljedeća na ovoj listi, a poziciju dijeli s Thelmom Ritter i Amy Adams. Poslije njih, nižu se Julianne Moore, Irene Dunne, Albert Finney i Arthur Kennedy sa po 5 nominacija, zatim Annette Bening, Ed Harris, Warren Beatty, Montgomery Clift, Bradley Cooper i još nekoliko njih sa po četiri.

I tako stižemo i do našeg Joaquina Phoenixa. Kad vidimo ko je sve ispred njega na listi, njegove 3 nominacije i ne djeluju tako strašno. Možda su ga u “Gladijatoru“ zasjenili spektakl i Russell Crowe. Možda je Johnny Cash zaslužio i bolji film od“ Walk the Line“, pa je to Joaquina koštalo Oscara. Možda, zapravo sigurno je “Master“ morao biti malo manje čudan film, da bi Phoenix uzeo svoj kip.

Image result for joaquin phoenix master

Međutim, ovaj put se Joaquin Phoenix na velika platna vraća u ulozi jednog od najomiljenijih, a u isto vrijeme najomraženijih likova ne samo filma, nego čitave pop kulture. Joker! Heath Ledger, Mark Hamill, Jack Nicholson, Cesar Romero, Cameron Monaghan, Jared Leto… samo su neka od glumačkih imena koja su se okušala u ulozi Jokera, a za jedno od tih ostvarenja (ono Ledgerovo) pao je već i jedan Oscar, doduše posthumni.

Image result for heath ledger joker

Nabrojana imena nesumnjivo svjedoče o Joaquinovoj glumačkoj hrabrosti. Svoju genijalnost dokazao je više puta. Da li je ovo njegov momenat? Sudeći po tome da je film već pokupio Zlatnog lava u Veneciji, da mu je ocjena na IMDB-u 9,5 i da je kritika nepodijeljena po pitanju Phoenixove briljantne glume, mogao bi biti.

Film početkom oktobra dolazi i u naša kina, pa nam preostaje da sami vidimo je li Joaquin Phoenix “pronašao“ Jokera. A na Oscara ćemo morati sačekati… još malo.