Keith Richards (Photo by Lynn Goldsmith via Getty Images)

Duhoviti rokeri: Nemam problema s drogom, imam problem sa policijom

Duhovito Jedi moli voli Ludometar

Među anegdotama koje su zabilježene o slavnim rock muzičarima izabrali smo tri, o Hendrixu koji je rasplakao gitariste, Kilmisterovom obračunu sa punkerom i najvećem problemu Keitha Richardsa.

Kako je Hendrix ‘rasplakao’ gitariste

Na početku karijere Jimi je sa svojim tek formiranim The Jimi Hendrix Experience bendom izveo dva čuvena nastupa u londonskom The Bag O’ Nailsu, a u publici, koja se došla diviti novom gitarskom geniju, bili su Lennon, McCartney, Jagger, Jimmy Page, Donovan, Brian Epstein i brojne druge poznate muzičke face. Kada je jedan od njih, gitarista i pjevač Terry Reid, krenuo ka WC-u, sreo je Briana Jonesa iz Rolling Stonesa, a ovaj ga je opomenuo da ne ide tamo, uz napomenu da je sve mokro. ”O čemu govoriš, ne vidim nikakvu vodu”, začudio se Reid, a Brian uzvratio: ”Mokro je, jer svi gitaristi plaču”.

Jimi Hendrix (Photo by Petra Niemeier)

Nikada nisam imao problem s drogom

Mnogobrojne narkomanske afere i problemi tokom cijele muzičke karijere Keitha Richardsa bili su predmet stalnog zanimanja novinara, koji su malo koji intervju s njim radili bez te teme. U jednoj prilici Keith je to konačno razjasnio: ” Dopustite mi da budem jasan o tome – nemam problema s drogom, imam problem sa policijom”.

Kako je Kilmister ‘spustio’ punkeru

Krajem 1970-ih na punk koncertima je bilo popularno pljuvati po izvođačima, kao izraz poštivanja (!). Tako se na jednom nastupu grupe Motörhead dogodilo da pljuvačka nekog gledatelja završi na ruci njihovog frontmena Lemmyja Kilmistera. Ovaj je slinu protrljao kroz svoju kosu i u mikrofon rekao: Vidiš ovo? Večeras ću se ja otuširati i biti čist, a ti ćeš sutra i dalje biti smrdljiva šupčina.

Lemmy Kilmister