Grupa Činčila

BiH rock i pop scena – buđenje kasnog proljeća

Muzika BiH Show Time

Dugo se nije dogodilo da u jednom danu osvanu čak četiri nove pjesme bh. autora i izvođača, a jučer (16. 6.) objavili su ih sarajevski bend Činčila, tuzlansko Jutro, te pjevači Allem Lemešević (ft. Emir Jugo) i Amir Kazić Leo.

Dvije godine poslije nastupnog albuma ”Šta znam”, sarajevski psihodelični funk rock sastav Činčila objavio je video spot nove pjesme “Egomanijak” s kojom prelazi pod okrilje beogradske diskografske kuće Lampshade Media.

Nastupi Činčile, jednog od najprogresivnijih bendova nove generacije u BiH, specifični su perfomansi koji uključuju elemente teatra i likovnog izraza, pa je i novi spot realiziran kao minijaturni psihodelični film koji prati ideju teksta čiji su stihovi ‘Najljepši, najpametniji, najdraži i najdominantniji, u svemu sam naj, naj, naj, egomanijak sam znaj, jesi li i ti taj?’ simbolični opis današnje otuđene i izgubljene generacije.

Autor teksta je pjevač grupe Vanja Solaković, a muziku je komponirao bivši gitarista Zlatan Hadžifejzović.

Činčila je sada trio u kojem je Solaković jedini originalni član, a novi u postavi su Amar Šantić (gitara/bas) i Jan Delić (bubnjevi).

Allen Lemešević je sarajevski kantautor i studijski muzičar (rođen inače u Derventi) koji je u raznim ulogama radio s nizom regionalnih pop zvijezda, a od prošle godine ozbiljno radi i na vlastitoj solo karijeri.

Ranije je predstavio tri singla i zajedno s najnovijiim “Mrtav hladan” čine najavu njegovog albuma kojeg radi po uzoru na brit-pop i koji se očekuje do kraja godine.

Tekst i muziku nove pjesme napisao je Dino Šoše, aranžman su zajedno radili Lemešević, Misho Krpo i Mahir Sarihodžić, dok je pjevač odsvirao glavninu instrumenata, akustične gitare, klavijature i bas, uz dva gosta – električnu gitaru je svirao znameniti Emir Jugo iz grupe Letu štuke, a bubanj Dado Marinković.

Jutro iz Tuzle s 20-godišnjom karijerom već spada u veterane pop muzike u BiH. Kroz to vrijeme promijenili su podosta članova, ali sve se vrti oko autora i pjevača Adnana Hadžibegića Here, koji potpisuje i njihovu najnoviju pjesmu ”Mi smo svijeta dva”.

Zanimljivo, i ovaj bend na gitari ima jednog poznatog gosta, Nermina Puškara Pušku, a klavijature je odsvirao, te aranžman i produkciju uradio Mahir Sarihodžić.

Napokon, u listi bh. noviteta i Amir Kazić Leo, popularni pjevač iz Bihaća, koji živi u Hrvatskoj, objavljuje pjesmu i video ”Gdje su stali vlakovi”, kao najavu svog skorašnjeg sedmog po redu studijskog albuma ”U dobrim rukama”.

Naslovna fotografija: Činčila