EKV – veliki memorijalni događaji 19. i 21. septembra 2019.

Muzika - regija Show Time

EKV tribute projekt Deca iz vode za 19. 9. najavljuje koncert sjećanja na Milana i Magi kojim će obilležiti 25 godina od posljednjeg beogradskog koncerta EKV-a, a dva dana poslije Fondacija ‘Milan Mladenović’ će dodijeliti prvu regionalnu muzičku nagradu koja nosi ime legendarnog muzičara.

Koncert koji je grupa Ekatarina Velika odsvirala u ljeto 1994. u rasprodanoj bašti Kluba studenata tehnike (KST) bio je njen posljednji beogradski koncert. Imala je, zapravo, samo još jedan, 24. 8. na Pjesmi Mediterana u Budvi, nakon kojeg je Milanu dijagnosticirana teška bolest od koje je preminuo poslije samo nekoliko mjeseci, 5. 11. 1994.

Prošlo je 25 godina od tog niza događaja, a uspomena na djelo EKV-a i najistaknutije osobe u bendu, Milana Mladenovića i Margitu Stefanović, održava se na brojne prigodne načine.

Ove godine to su dva posebna događaja.

Prvi priređuje beogradsko Udruženje “Deca iz vode”, koje okuplja kreativne osobe i štovatelje djela Ekatarine Velike i po cijelom prostoru bivše Jugoslavije konstantno realizira prigodne programe kojima se veliča stvaralaštvo kultnog benda.

 

Ove godine projekt će ljubitelje muzike EKV-a okupiti se 19. septembra/rujna u bašti KST-a na tribute koncertu pod nazivom “Sećanje na Milana i Magi”. Događaj je smješten između godišnjice Margitine smrti (18. 9. 2002.) i godišnjice Milanovog rođenja (21. 9. 1958), a posvećen je i 25. godišnjici posljednjeg beogradskog koncerta Ekatarine, na istom mjestu gdje je i održan.

“Veliko nam je zadovoljstvo i čast što će se kao specijalni gost pojaviti i Boško Stanojević Bole, poslednji basista EKV-a koji je svirao na tom koncertu. On će najpre evocirati uspomene na Milana i Magi, kao i na taj koncert, a kasnije i svirati zajedno sa nama. Bole je danas basista grupe Kanda, Kodža i Nebojša, a pored toga drži časove gitare u KST-u” – navode članovi udruženja Deca iz vode.

Prije koncerta će biti prikazani spotovi i fotografije koje su uradili članovi udruženja, a pored repertora EKV Tribute Banda koji sadrži sve najveće pjesme EKV-a sa svih albuma, najavljen je i specijal – nekoliko akustičnih izvedbi, baš kao što su nekad Milan i Magi radili na EKV unplugged nastupima.

EKV Tribute

Drugi poseban događaj u Beogradu slijedi samo dva dana poslije koncerta, na Milanov rođendan.

Kako smo već objavili, u proljeće formirana Fondacija ”Milan Mladenović” će u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu obaviti prvu ceremoniju svečane dodjele novog regionalnog muzičkog trofeja, nazvanog imenom legendarnog muzičara.

Podsjećamo, žiri nagrade je objavio imena 12 izabranih kandidata za nagradu iz Srbije, BiH, Hrvatske i Slovenije i riječ je o novim autorskim imenima na muzičkoj sceni, što je i najbolji način kojim se ostvaruju ciljevi fondacije – da se potakne autorski rad mladih muzičara u regiji.

Zoran Kostić Cane: Kako će se dodjeljivati regionalna muzička nagrada ‘Milan Mladenović’