Erotični Ramazzoti u Beogradu: HAVALA što ste došli

Koncerti Show Time

Sinoć u Beogradu (24. 9.), treći put u Srbiji i drugi put u metropoli, pjevao je najpopularniji italijanski pop muzičar, Eros Ramazzotti, opet pokazujući zašto toliko dugo traje.

Ramazzotti (55) je trenutno na svjetskoj turneji “Vita Ce N’e” na kojoj predstavlja istoimeni prošlogodišnji album.

Prije početka koncerta scena nije mogla odmah da se vidi jasno, jer je u polukrugu ispred nje bilo postavljeno gigantsko platno, na kojem su se kasnije pojavljivale razne astralne projekcije i 3D radovi, kao neka vrsta holograma.

Eros Ramazzotti u Beogradu

Italijanski šarmer izlazi ubrzo na binu i započinje svoju koncertnu odiseju u Areni s naslovnom numerom “Vita ce n’è” i bez video efekata, koji su se pojavili tek na narednoj “Per il resto tutto bene”, na oduševljenje publike, a onda se počinje zabavljati i Eros, plešući i trčkarajući po sceni i nižući pjesme “Terra promessa”, Stella gemella”, “Favola”…

– Dobro veče Beograd! Kako ste? Havala što ste došli, – pozdravio je pjevač publiku. I u nastavku, kad god je bio zadovoljan reakcijom publike, uporno je izgovarao “Havala”, iako su njegove dvije sjajne prateće pjevačice uspijevale lako da kažu “Hvala”.

Inače, dramaturški je zanimljivo osmišljeno da Eros spaja neke od pjesama, u želji da ih što više izvede, a publici nije smetalo što se skraćuju. Tako je u jednom dahu spajao “Dove c’è musica / L’ombra del gigante”, nekad tri numere u jednoj, kao Un attimo di pace / Un’emozione per sempre / Quanto amore sei’’, pa čak i četiri “Adesso tu / L’Aurora / Una storia importante / L’uragano Meri”.

Eros Ramazzotti, efektna scenografija i rasvjeta na beogradskom koncertu

Ranije spomenute astralne projekcije u sudaru sa 3D animacijom, bile su, u kombinaciji sa atraktivnom scenografijom, spektakl za sva čula. Ipak, vremenom kao da se suština gubila nad formom, pa se umjesto na muziku pažnja usmjeravala na efekte i kratke filmove (mada među njima treba izdvojiti ekološke, o zagušenju mora plastikom, o štetnosti pušenja i aerozagađenju, što su omiljene teme Erosa kao pobornika očuvanja prirode na globalnom nivou).

U koncertu koji je trajao više od dva sata, Eros je uspio gledaocima predstaviti skoro cijelu svoju karijeru od 14 studijskih albuma, sa tek malim naglaskom na posljednji CD.

Nanizao je sve svoje hitove, “I Belong to You” (Il ritmo della passione)’’, Più che puoi”, Fuoco nel fuoco”, “Cose della vita”, “Musica è”, uvijek praćen gromkim horom iz gledališta, izvodio je sve uobičajene koncertne ‘trikove’, od silaska sa bine i fotografiranja sa fanovima do prepuštanja pjevačke uloge publici, ali stekao se utisak da je neostajalo više bliskosti, one prave razmjene emocija u pjesmama.

Poslije dosta razvučenog predstavljanja svih članova benda, nakon numere ‘’Siamo’’, slijedilo je “Havala, thank you, grazia!” I, bez velike pauze, očekivani bis – “Per me per sempre”, i veoma efektan završetak sa moćnom melodramom “Più bella cosa”, koju su svi pjevali uglas sa Erosom.

Još jednom je uzviknuo završno “Havala” i vjerovatno zadovoljan i svojim trećim koncertom u Srbiji.

Tekst i fotografije, Ivan Makragić