Ringo Starr. Richard Starkey, The Beatles, Paul McCartney, George Harrison, John Lennon

Ringo Starr i album ‘What’s My Name’, ili kako uživati u ulozi relikvije iz prošlosti

Muzika - svijet Show Time

Ex-Beatle Ringo Starr najavio je za 25. 10. 2019. svoj dvadeseti samostalni album pod nazivom ”What’s My Name”, urađen u njegovom kućnom studiju i sa gostima među kojima su takva imena kao Paul McCartney, Joe Walsh, Edgar Winter, Steve Lukather i Dave Stewart.

S bendom The Beatles, Ringo Starr je osvojio svijet, a nakon njihovog raspada nastavio je raditi samostalno, pa je do danas izdao čak 19 albuma i upravo čekamo skorašnji dvadeseti.

Beatlesi su bili vrlo produktivni i u sedam svojih diskografskih godina objavili su 12 studijskih albuma (uključujući izdanja prilagođena za američki kontinent), a apsolutnu većinu autorskih pjesama potpisali su John Lennon i Paul McCartney.

Je li autorski potencijal Georgea Harrisona u Beatlesima bio zapostavljen?

Mnogi vjeruju da jeste i njegov pečat ostao je u petnaestak pjesama, među kojima su “Within You Without You” (sa Sgt Pepper’s albuma), izuzetna ”While My Guitar Gently Weeps” (sa tzv. Bijelog albuma), te ”Here Comes the Sun” i sjajna balada ”Something” sa Abey Road albuma.

U autorskom smislu, uloga Ringa Starra bila je minorna – tek par autorskih pjesama i poneka uloga vodećeg vokala, gdje se izdvajaju ”Yellow Submarine” i ”With a Little Help from my Friends”.

Ringo Starr i Paul McCartney

Zanimljivo je da su Lennon i Harrison prva samostalna autorska izdanja uradili 1968. godine, dok su Beatlesi još postojali. Starr je svoj prvijenac “Sentimental Journey” izdao u martu 1970., snimivši obrade popularnih tema iz prve polovine stoljeća (dakle, bez autorskih brojeva), a McCartney je autorski debi album istog naziva objavio u aprilu 1970., mjesec dana prije izlaska finalnog albuma Beatlesa ”Let it Be”, kada je već bilo jasno da se Bube definitivno razilaze.

I tako je bilo u nastavku karijera svakoga od njih: Lennon, McCartney i Harrison su snimali i pjevali svoje pjesme, a Ringo Starr je samo pjevao ono što su komponirali uglavnom drugi, pa čak i njegovi bivši bendovski partneri.

Bilo je ponešto i njegovih radova na prvih deset albuma, ali tek od ”Vertical Man” iz 1998. godine, Starkey se redovno pojavljuje kao autor, u stvari koautor, jer su uz njegovo ime na svakoj pjesmi upisivani i drugi, među kojima su i takva imena kao Dave Stewart, Joe Walsh, Joss Stone, Steve Lukather, Todd Rundgreen, Peter Frampton… A slavnih gostujućih muzičara bilo je k’o u priči: na Ringovim albumima svirali su velikani Eric Clapton, Mark Bolan, Billy Preston, Elton John, Ronnie Wood, John Entwistle, David Gilmour, Edgar Winter i svi Beatlesovci, a najčešće Paul McCartney.

Ako izuzmemo Paulove ‘izlete’ u klasiku, soundtrack albume i elektroniku, te zabavu sa coverima pop i jazz klasika, on u svom solo opusu i sa Wingsima ima tek jedan album više od Starkeya.

Ringo Starr

”What’s My Name”

”What’s My Name” je zanimljiv naziv za njegov jubilarni dvadeseti album.

Ime mu je planetarno poznato i, uz to, u svjetskoj muzičkoj zajednici je očigledno vrlo omiljen lik. Kao i među publikom. Osobni život mu nisu pratili skandali, a jedan od tri njegova sina, Zak Starkey, kao bubnjar je naslijedio oca i svira sa znamenitom grupom The Who. Generalno, njegov imidž simpatičnog lika mogao bi biti rješenje ‘misterije’ o tako velikom opusu muzičara čija su samo dva rana izdanja bila na britanskoj Top 10 listi albuma, većina na nju nije ni ušla, a noviji su završavali daleko iza stote pozicije. Da, voli javnost tog Starkeyja, mada bi se malo koji ljubitelj rocka mogao sjetiti makar jednog njegovog songa.

Što se tiče novog, nadolazećeg albuma, nastao je u njegovom kućnom studiju, na njemu se pojavljuju Paul McCartney, Joe Walsh, Edgar Winter, Steve Lukather i Dave Stewart, a među pjesmama se našla Lennonova “Grow Old With Me”, nastala nekoliko mjeseci prije nego ga je ubio suludi fan i objavljena je na njegovom posthumnom albumu ”Milk and Honey”.

Ringo Starr je ugodna relikvija prošlosti. I on sam uživa u toj ulozi i u podsjećanju na slavna vremena, pa se za omot albuma ”What’s My Name” slikao sa bedžom Johnna Lennona na grudima.  Autorski je sporedan, ali na svoj poseban način ipak potreban na sceni.