Robert Plant

Samo želje ili ipak – Led Zeppelin opet zajedno?

Muzika - svijet Show Time

Nakon što je Robert Plant prošle godine odbio navodno ponuđenih 14 miliona dolara za nastup Led Zeppelina na prvom izdanju Desert Tripa, opet se pojavljuju špekulacije da bi se njihovo okupljanje moglo dogoditi ove godine, uoči obilježavanja pola stoljeća benda.

Dva su velika upitnika.

Prvi je vezan za izvor – portal ili blog Feel Numb iz Los Angelesa, koji ni po čemu nije relevantan u svijetu muzike, a čiji urednik tvrdi da je dobio potvrdu o Plantovom pristanku da opet izađe na binu sa svojim nekadašnjim kolegama iz benda.

Drugi upitnik je tajnovita stranica robertplant.com na kojoj je postavljena samo jednako tajnovita poruka “Any time now…” i ni jedna druga mogućnost otvaranja. Unosom njenog naziva direktno u browser dobijete poruku ” The owner of robertplant.com has configured their website improperly. To protect your information from being stolen, Firefox has not connected to this website”.

Neobično je i zašto oficijelna Plantova stranica ima adresu http://www.robertplant.com/2.

Naravno, sve ovo nije ni prvi ni zadnji slučaj obmana na internetu, pa se radije posvetimo onome što je zvanično. A najfriškija vijest s Plantovog weba donosi neobičnu psihodeličnu obradu ”Hey Joe”, koju su pjevač i violinista klasičar Nigel Kennedy nedavno izveli u londonskom Royal Albert Hallu.

Spomenuti violinista je, inače, zanimljiv po albumu The Kennedy Experience iz 1999. godine, na kojem je sa istoimenim bendom snimio šest pjesama iz opusa Jimija Hendrixa, miješajući klasiku i psychedelic rock.

A što se Roberta Planta tiče, dok god radi sa grupom The Sensational Space Shifters i dok god im posezanje za baštinom Led Zeppelina zvuči kao u priloženom spotu – pitanje je zaista ima li ikakve potrebe obnavljati stari bend.

Naslovna fotografija: oficijelna stranica Roberta Planta