Thomas Cook

Propast najstarije svjetske agencije Thomas Cook kao opomena domaćim agencijama

Metropol Samo urbano

Svi svjetski mediji prenijeli su da je bankrotirala i odmah prestala s radom najstarija svjetska turistička tvrtka, Thomas Cook, a razlozi tog ‘nevjerovatnog događaja’ mogli bi biti dobra lekcija i domaćim turoperatorima.

Vjerovatno je svima odmah palo na pamet pitanje – kako je moguće da propadne tako moćna kompanija sa blizu dva stoljeća tradicije (osnovana je 1841. godine), koja je uspjela preživjeti dva svjetska rata i upravljala je stotinama hotela i odmarališta, koristeći vlastitu flotu od 105 aviona i ostvarujući promet od 19 miliona turista godišnje.

Thomas Cook je poslovanje počeo kao organizator lokalnih izleta, da bi u drugoj polovini prošlog stoljeća uzletio kao začetnik turističkih paket-aranžmana i masovnog turizma.

Danas, 60-70 poslije otvaranja turističke revolucije, kompanija se pretvorila u mastodonta, koji se nije pravovremeno prilagođavao izmijenjenom turističkom tržištu.

Turizam ovog stoljeća se oslanja na internet i nudi online usluge, a Thomas Cook, premda je počeo zatvarati trgovine radi smanjenja troškova, i dalje je poslovao putem više od 500 prodajnih mjesta, što joj je donosilo golemi trošak u odnosu na kompanije koje su poslovale putem interneta.

Kad se tome priključe okolnosti geopolitičkih događaja, bankrot ispada sasvim prirodan. Naime, od proljeća 2018. godine Cookove dionice su pale za više od 96% kao posljedica nesigurnosti oko Brexita i intenzivne konkurencije u turističkom sektoru. Neobično vruće prošlogodišnje ljeto te posljedičan značajan pad ‘last minute’ rezervacija pretvorili su se u još jedan okidač koji je doveo do kraha kompanije.

Priča o Thomasu Cooku mogla bi biti dobra lekcija i domaćim turoperatorima. Posjetite li web stranicu jednog od najpoznatijih u BiH, možete vidjeti da za sva putovanja iz njihovog kataloga možete obaviti samo online rezervaciju, ali ne i plaćanje, dok za najatraktivnija nema ni toga. Lokalne geopolitičke okolnosti nećemo spominjati.