Nick Cave (GettyImages)

Nick Cave za 10 dana objavljuje novi, intrigantan studijski album

Muzika - svijet Show Time

Nick Cave i Bad Seeds su, tri godine poslije albuma ‘Skeleton Tree‘, snimili novi album i fanove obradovali najavom da će se pojaviti 3. 10.

Nema puno detalja o 17. studijskom izdanju, osim nekoliko kratkih opisa koje je Cave objavio na stranici theredhandfiles.com – da je riječ o dvostrukom albumu i da prvi sa 8 songova predstavlja djecu, dok drugi, sa dvije dugačke pjesme povezane narativom, čini roditelje, a naziv albuma ”Ghosteen” je duh migracija (ili duh koji migrira).

Album ”Ghosteen” će biti dostupan najprije na YouTubeu od 3. 10., sljedećeg dana će biti izdan digitalno, a 8. 11. će se pojaviti kao vinilno i CD izdanje.

Od početka ovog mjeseca Bad Seeds su na turneji  “Conversations with Nick Cave”, najprije na američkom kontinentu, dok u januaru 2020. stižu i na naš i već su zakazani termini koncerata u Njemačkoj, Holandiji i Belgiji.

Novi album nije najavljen ni jednim snimkom, pa podsjećamo na sjajnu pjesmu ”Our Lady of Light” iz proljeća ove godine, u kojoj je Cave gostujući vokal.

Priča je neobična. Riječ je o albumu koji je u aprilu 2019. pod nazivom Stubborn Heart objavio 70-godišnji američki autor, pisac i glumac Larry “Ratso” Sloman – i to kao debitantsko izdanje.

Sloman ima bogatu karijeru, sarađivao je s Lou Reedom, Johnom Caleom i Leonardom Cohenom, u jednom navratu je bio reporter magazina Rolling Stone na turneji Boba Dylana (kada ga je Joan Baez nazvala “Ratso” zbog njegovog opakog izgleda), napisao je memoare o Howardu Sternu, Anthonyju Kiedisu i Mikeu Tysonu, a u narednom dokumentarcu Martina Scorsesea ”Rolling Thunder Revue: Priča o Bob Dylanu” dobio je ulogu naratora.

Predivna balada ”Our Lady of Light” upečatljiv je komad ‘kad se sretnu Dylan, Cohen i Cave’.