Laibach

Laibach najavljuje album s obradama tema iz filma ‘The Sound of Music’

Muzika - regija Show Time

Slovenački avangardni sastav Laibach najavio je novi studijski album ”The Sound Of Music” koji će biti objavljen 23. 11. za izdavačku kuću Mute i izbacio istoimeni najavni singl.

Glavnina albuma utemeljena je na muzici iz filma ”The Sound Of Music” iz 1965. godine, mjuzikla sa Julie Andrews i Christopherom Plummerom u glavnim ulogama, koji je nagrađen s pet Oscara i dva Zlatna globusa i rangiran je kao četvrti na listi najvećih mjuzikla ikad, te upisan u američki registar kulturnih vrijednosti.

Zanimljivo je da je Laibach neke teme iz ovog filma izvodio na nastupu u Sjevernoj Koreji 2015. godine, jer su one inače jako popularne u toj zemlji Severnoj Koreji budući da se koriste za učenje engleskog jezika.

Pjesme kao što su ”My Favorite Things”, ”Edelweiss” i ”Do-Re-Mi” prearanžirane su sa originalnim tekstom u standardnom Laibach maniru, dok je za pjesmu ”Maria” tekst donekle izmijenjen te se u zove ”Maria/Korea”.

Na albumu se nalazi i obrada tradicionalne korejske kompozicije ”Arirang”, koja se smatra neformalnom himnom ove zemlje, a od ostalih detalja navodi se da gostujuće vokale na albumu izvode Boris Benko (Silence) i Marina Mårtensson.

Prvi video singl ”The Sound Of Music” načinjen je od snimaka sa nastupa Laibacha u Sjevernoj Koreji kao i snimaka iz jedne od tamošnjih muzičkih škola.