Kako živjeti duže – idite što češće na koncerte!

Glas.ba RTV Koncerti Zdravlje

Prema studiji koju je inicirao O2, vlasnik nekih od najvećih muzičkih prostora u Velikoj Britaniji, a vodio sveučilišni profesor Patrick Fagan, redovito pohađanje koncerata može vam pomoći da produžite životni vijek.

Studija kaže da 20 minuta na muzičkom live događaju “može dovesti do porasta osjećaja blagostanja za 21 %”, te da odlazak na koncerte “direktno povezuje visoki nivo blagostanja sa povećanjem životnog vijeka od devet godina“.

“Naše istraživanje pokazuje kako svirke duboko pridonose osjećaju zdravlja, sreće i blagostanja, a ključno je redovito prisustvo ili minimalno dva puta mjesečno”, rekao je Fagan.

živjeti duže

Da bi potvrdili rezultate, ispitanici su učestvovali u “psihometrijskom testiranju i testovima otkucaja srca”, a obavljali su aktivnosti pozitivne po njihovo zdravlje, uključujući pohađanje koncerata, bavljenje jogom i šetanje pasa.

Rezultati su pokazali da su ljudi koji su pohađali koncerte imali porast od 25 posto u osjećaju vlastite vrijednosti i bliskosti sa drugima i povećanje mentalne stimulacije za 75 posto.

Istraživanje u Finskoj od prije nekoliko godina utvrdilo je da su “djeca koja su učestvovala u satovima pjevanja imala viši stupanj zadovoljstva u školi”. Druga studija tima sa Univerziteta Missouri objavila je istraživanje u časopisu The Journal of Positive Psychology u kojem se navodi da radosna muzika ima “značajno pozitivan uticaj” na dobro zdravlje.

“Kombinirajući sva naša otkrića s O2 istraživanjima, stižemo do recepta ‘koncerta svaka dva tjedna’ koji bi nam mogao utrti put za gotovo deset godina više godina života”, objasnio je Fagan.