Sin - Mali - Delirijum tremens

Kandidati za Oscara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije

Film & Foto & TV Show Time

Filmovi ”Sin” Ines Tanović i ”Mali” Antonija Nuića potvrđeni su kandidati bh. i hrvatske kinematografije, a u mogućem izboru Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije samo su dva ostvarenja, ”Kralj Petar Prvi” i ”Delirijum tremens”.

Udruženje filmskih radnika BiH, kao certificirana strukovna organizacija, organizirala je izbor BiH kandidata za nagradu Oscar, te je komisija od deset članova (u čijem su sastavu našli reditelji Srđan Vuletić, Aida Begić i Elmir Jukić), odlučila da je to film “Sin” rediteljice Ines Tanović, koji je, inače otvorio ovogodišnji SFF.

Priča je to o mladom Armanu (18) koji je usvojen dok je još bio beba, a nedugo zatim porodica je dobila i biološkog sina. Dok se Arman bori protiv demona svoje prošlosti, u isto vrijeme pokušava zaštiti svog mlađeg brata Dadu (14) od svih izazova današnjeg Sarajeva: droge, oružja, odlaska na ratište na Bliskom Istoku.

U Hrvatskoj o kandidatu odlučuje Društvo filmskih djelatnika, a ove godine zabilježeno je rekordnih deset dugometražnih igranih filmova u konkurenciji.

Najviše glasova dobio je  “Mali” reditelja Antonija Nuića, već nagrađen Velikom Zlatnom arenom za najbolji film, te nagradom kritike za najbolji film na prošlogodišnjem Pula Film Festivalu.

Riječ je o crnohumornoj kriminalističkoj drami o društvu u raspadu u kojem preživljavaju samo korumpirani i ogrezli u kriminal, a koja je svojevrsni nastavak omnibusa ‘Seks, piće i krvoproliće’ iz 2004. godine, odnosno trećeg njegovog dijela, Nuićeve priče o četvorici kvartovskih prijatelja i strastvenih navijača Dinama.

Srpski kandidat za Oscara bira se konkursom Akademije filmske umetnosti i nauke i ove godine su prijavljena samo dva filma, a koji će biti izabran odlučuje 24-člana komisija AFUN-a, te će svoju odluku objaviti polovinom ovog mjeseca.

Prvi je drama ”Kralj Petar Prvi”, istorijski spektakl u režiji Petra Ristovskog, čija je radnja smještena na početak Prvog svjetskog rata.

Naslovnu ulogu igra Lazar Ristovski, a u filmu se pojavljuju još Radovan Vujović, Milan Kolak, Danica Ristovski…

Zvanični kandidat Srbije za nagradu Oscar može biti i tragikomedija ”Delirijum tremens”.

Ovaj film reditelja Gorana Markovića priča je o slavnom glumcu koji uz pomoć alkohola pokušava izdržati ogroman pritisak koji ga prati u životu i radu, a glavnog junaka igra Tihomir Stanić, dok ostale uloge tumače Gorica Popović, Anita Mančić, Dragan Petrović…