Dobitnici nagrada SFF 2018

Dodijeljene nagrade 24. Sarajevo Film Festivala

Film & Foto & TV Show Time

Ovogodišnji SFF je u sklopu 18 programa, od 10. do 16. 8. predstavio 266 filmova iz 54 zemlje svijeta.

Najsvečaniji trenutak festivala dogodio se večeras (16. 8.) u Narodnom pozorištu u Sarajevu, dodjelom nagrada Srce Sarajeva najboljim ostvarenjima.

U glavnoj takmičarskoj konkurenciji Srce Sarajeva za najbolji igrani film dobio je bugarski ”Aga” reditelja Milka Lazarova.

Srce Sarajeva za najbolje rediteljsko ostvarenje dobila je Ioana Uricaru iz Rumunije za film “Limunada”, a glumačke nagrade pripale su Leonu Lučevu za najbolju mušku ulogu u filmu Ognjena Glavonića “Teret” (Srbija) i za najbolju žensku ulogu mađarskoj glumici Zsofie Szilagyi (film “Jedan dan”).

U konkurenciji kratkog filma nagrađeni su ”Dah” (Bosna i Hercegovina) autora Ermina Brave, dok je posebnu nagradu žirija dobila grčka rediteljica Eirini Vianelli za film “Ledeni bregovi”.

U takmičarskom programu dokumentarnog filma Srce Sarajeva za najbolje ostvarenje pripalo je filmu ”Srbenka” iz Hrvatske reditelja Nebojše Slijepčevića, a specijalno priznanje žirija dobio je dokumentarni film mađarsko-karatske produkcije ”Devetomjesečni rat” reditelja Laszlo Csuja.

Nagradu za ljudska prava turska rediteljica Didiem Pekun za dokumentarni film ”Araf’‘.

Napokon, Počasno srce Sarajeva ove godine su dobili turski reditelj Nuri Bilge Ceylan i Nijaz Hastor, vlasnik i osnivač ASA Prevent grupacije te osnivač Fondacije Hastor.

Sarajevo Film festival će formalno biti završen sutra, još jednom projekcijom nagrađenih filmova iz svih takmičarskih kategorija.