Aretha Franklin

Umrla Aretha Franklin! Respect, The Queen of Soul.

Muzika - svijet Show Time

Diva soula i rock kulture općenito, pjevačica koja spada u ‘100 najvećih artista svih vremena’, preminula je danas u 77. godini, objavili su američki mediji.

Aretha se zadnjih desetak godina borila sa brojnim zdrastvenim problemima, uključujući rak gušterače koji joj je dijagnosticiran 2010. godine, za što je javnost saznala tek godinu dana kasnije. Prema Daily Mailu, negirala je navode o borbi s tom teškom bolešću i odbijala pričati o svom zdrastvenom stanju.

Ipak, javnost je znala za njene probleme s prekomjernom težinom, ovisnošću o cigaretama i alkoholizmom.

Rođena kao kćer baptističkog propovjednika, od rane dobi poučavale su je zvijezde gospela kao što su Mahalia Jackson i Clara Ward, nakon što se kao desetogodišnjakinja počela baviti  pjevanjem.

Već 1956., kada je imala 14 godina, Aretha ima i prvi album Songs of Faith, snimljen uživo u baptističkoj crkvi u Detroitu, a krajem šezdesetih ona je planetarna zvijezda.

Klasicima su postale pjesme ”Respect” (1967.) i “Chain Of Fools” (1968.) sa albuma ”Lady Soul”, jedne od najimpresivnijih soul ploča ne samo tog razdoblja, pa je ubrštena u izbor “The 500 Greatest Albums of All Time”. Na tom albumu u nekoliko brojeva prateće vokale je pjevala Cissy Houston, majka buduće planetarne dive Whitney Houston, a kojoj je Aretha bila kuma.

Arethina karijera počela je gubiti sjaj krajem 1970-ih, sve dok joj uloga u filmu “Blues Brothers” (1980.) nije vratila prijašnju slavu. Osamdesete godine opet su bile bogate hitovima kao što su “Freeway Of Love” i “Who’s Zooming Who”, a pjevala je vrlo uspješne pjesme u duetu s Georgeom Michaelom (Grammyjem nagrađena “I Knew You Were Waiting For Me” iz 1987.) i grupom Eurythmics (“Sisters Are Doin’ It for Themselves” iz 1985. koja je imala Grammy nominaciju).

Uključujući A Brand New Me (sa starim pjesmama u novim aranžmanima), objavljen u novembru 2017., Aretha Franklin u svojoj diskografiji bilježi 42 studijska albuma, a kakve vrijednosti sadrže pokazuje podatak da je osvojila 17 godišnjih Grammy nagrada i još 14 nominacija, te Zlatni globus, dva MTV trofeja i još niz godišnjih nagrada, dok krunu priznanja za Kraljicu Soula čine Grammyjevi ”Legend Award” (1991.), ”Nagrada za životno djelo” (1994.) i ”MusiCares Person of the Year” (2008.).

Napokon, ukupno 20 r&b singlova Aretha je imala na broju jedan na top listama između 1967. i ’85., a sve zajedno je bio razlog da 1987. godine bude uvedena u Rock and Roll Hall of Fame kao prva žena u toj kući slavnih.