Letu štuke, foto Nemanja Đorđević

Letu štuke u brišućem letu nad Beogradom

Muzika BiH Show Time

Uvek je zadovoljstvo videti muzičare iz regiona koji dolaze u prestonicu Srbije, koji pak nisu toliko česti gosti, a još veći užitak kada je taj koncert održan u prepunoj popularnoj “Amerikani” Doma omladine u Beogradu.

Svi prethodni albumi, “Letu štuke” (2005.), “Proteini i ugljikohidrati” (2008.) i “Brojevi računa” (2011.), imaju svoje obožavatelje u Srbiji, ali povod za novo druženje, 22. 12., sa sarajevskim bendom je izlazak najnovijeg izdanja ”Topla voda”.

Dino Šaran i društvo – Dejan Ostojić (bas gitara), Nedžad Mulaomerović (bubnjevi, udaraljke), Emir Jugo (gitara) i Bojan Ahac (klavijature) – ispunili su sva moguća očekivanja svojih fanova koji su uživali od prve do poslednje tridesete pesme odsvirane tokom bogate noći.

Veoma harizmatičan i zabavan frontmen benda, Dino Šaran, pojavio se na sceni sa naočarima za sunce, malo pozirao i krenuo sa svirkom, i prva na repertoaru bila je pesma “Grad bez boje”, mirnijeg tempa, koja je bila taman korektna za uvod, a kasnije se lagano uzburkava energija sa hitom “Proteini i ugljikohidrati” sa istoimenog albuma.

Šaran je bio neverovatan kao pravi vođa benda, skakao, plesao, jurio po sceni, kao da je uključen na struju, bez naznake ikakvog umora.

U publici su se mogli videti emeninetna imena srpskog kulturnog života kao što su glumci Dragan Mićanović, Tamara Aleksić, reditelj Kokan Mladenović, kao i oni koji će tokom koncerta pojaviti na sceni sa Štukama.

Letu štuke i Žika Todorović, foto Nemanja ĐorđevicLetu štuke i Žika Todorović, foto Nemanja Đorđevic

Prvi gost bio je slavni glumac Srđan Žika Todorović koji je preuzeo ulogu bubnjara u hit pesmi “Minimalizam”, što je izazvalo nezapamćenu euforiju i oduševljenje. Žika je stari znalac na bubnjevima još od vremena kada je bio član kultne grupe EKV, i vidi se da mu je prijalo da palicama raspali u zaista odličnoj pesmi. Muzičar Igor Pavlica, koji je prethodnu noć na istom mestu “Amerikane” gostovao hrvatskom pop bendu Jinx, kao majstor trube i ove noći je obogatio nastup svojim umećem u nekoliko pesama.

Grupa je pažljivo dozirala svoje goste, u proseku na svakih pola sata po jedan, i tako je jedna dama, veoma voljena u Beogradu, Amira Medunjanin, izašla na scenu. “Imala sam veliku tremu da se pojavim ovdje večeras, baš iz razloga što sam smatrala da će svi reći ma šta će ona ovdje, pobogu” – razbila je led simpatična Amira. “Pjesmu koju ćemo izvesti snimili smo Dino i ja još 2001. godine, kada ni on ni ja nismo još objavili svoj prvi album, i eto sada je tu pred vama”. I publika je bila zadivljena kada su Dino Šaran i Amira Medunjanin otpevali “Karanfil se na put sprema”, koju su nedavno premijerno izveli na njenom koncertu u sarajevskoj Zetri.

Letu štuke i Amira Medunjanin, foto Nemanja Đorđević
Letu štuke i Amira Medunjanin, foto Nemanja Đorđević

Stiže uskoro i sarajevski umetnik Masa Mor, koji je za mnoge otkrovenje večeri u “Gorilama u magli”. Naravno, i najnovija duetska pesma “Zemlja gori” koju izvode Letu štuke i Dubioza kolektiv morala je biti na set listi ove noći, ali nisu imali zamenu za svoje kolege, te je Dino sam vokalno dočarao ovu veoma kontroverznu pesmu, koja je naišla na kritike na račun Dina i ekipe, da su previše otišli u narodnjački stil, time se približili stilu Dubioze, dakle nešto što ne priliči rock usmerenju Štuka.

Poslednji gost u samoj završnici bio je glumac Branislav Trifunović, koji odlično i peva, što je dokazao već u pozorišnim predstavama (“Kosa”, “Dogvil”). Ali, pre toga, pesma “Tesla” imala je odličan šlagvort za gostovanje glumca, u stihovima “Svi na ulice, dižimo guzice, jer svijet je u nama, a ne u kulama, Svi na ulice, nek padnu ubice, spalimo zastave sve, mašimo ćunama“.

Onda na pozornicu izlazi Bane Trifunović i glasno ponavlja ‘Svi na ulice, dižimo guzice’, pošto je baš on jedan od aktivnih lidera snažnih trenutnih protesta u Beogradu. Da ne širimo ovu muzičku priču u političku – dovoljno je samo reći da je publika bila u transu, a onda sledi “Sunce”, koju Bane sjajno peva sa Dinom, odlično menjajući Darka Rundeka koji peva u originalu ovog hita.

Atmosfera je tokom celog koncerta dolazila do usijanja i sa hitovima “Šutiš” ili “Pero Papacoder”, bis nije mogao proći bez izvanredne pesme “Mjesto za dvoje” i skoro dva i po sata energične, snažne i dinamične svirke otvorio je širom vrata bendu za češća gostovanja u Beogradu.

Tekst: Ivan Makragić
Foto: Nemanja Đorđević