Dva muzička filma i rekorderi i filmski događaji godine u 2018.

Film & Foto & TV Show Time

Rezultati koje ostvaruju na kino blagajnama, ali i kandidature za Zlatni globus učinili su da ”Bohemian Rhapsody” i novi remake ”A Star Is Born” mogu biti proglašeni filmskim događajima 2018. godine.

Filmovi ”12 Strong” po IMDb zvjezdicama, animirana avantura ”Paddington 2” prema ocjenama na stranici Rottentomatoes, te akcioni horor ”Mandy” i ”Annihilation” kao sci-fi film godine, neki su od naslova koji se navode kao najbolja ostvarenja 2018.

No, dva muzička naslova ipak prednjače.

Britanska priča o Mercuryju i grupi Queen, “Boemska rapsodija”, i zvanično je, nakon manje od dva mjeseca poslije svjetske premijere, postao muzički biografski film s najvećom zaradom u istoriji filma.

Do sada je zaradio više od 608,7 miliona dolara, od toga samo u SAD-u 175,7 miliona, te je prestigao do sada nedodirljivi mjuzikl “Mamma Mia” iz 2008. godine, koji je zaradio nešto manje od 615 miliona dolara.

Još jedna usporedba je zanimljiva – iako rap/hip hop zvanično predstavljaju najkomercijalniji muzički žanr na planetu, biografska drama o gangsta rap grupi N.W.A., ”Straight Outta Compton” iz 2015. godine ostvario je do sada trostruko manje od Queenovaca, ‘samo’ 201. 6 miliona dolara.

A Star is Born

Četvrta reinkarnacija slavnog muzičkog filma ”A Star is Born” također ostvaruje fantastične rezultate na blagajnama i već ima uknjiženih 376 miliona dolara, no ovaj film se nalazi i među 10 pojmova koji su se najviše pretraživali na Googleu.

Emotivna, intenzivna i dramatična priča o pjevačici u usponu Ally (Lady Gaga) i afirmiranom muzičaru čija slava blijedi, Jacku (Bradley Cooper) osvojila je planetarnu publiku, te jednako kritiku, što je filmu donijelo pet nominacija za Zlatni globus (za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glumca, najbolju glumicu i najbolju originalnu pjesmu Shallow).

Da ovakva velika popularnost muzičkih filmova nije slučajna ilustrira i uspjeh niza naslova iz tog žanra u ovom mileniju, kao što su ”Control”, ”Empire Records”, ”School of Rock”, ”High Fidelity” ili ”Almost Famous”.