dokuMfest foto najava

Dubioza, Tifa, Dino, Balašević na zeničkom dokuMfestu 2018

Film & Foto & TV Show Time

Treće izdanje jedinog festivala muzičkih dokumentaraca u BiH, zenički ”dokuMfest”, u partnerskoj realizaciji udruženja ”Zona muzike” i Gradske biblioteke Zenica, u programu sa naglašenim bh. pečatom će prikazati 12 filmova te prirediti četiri promocije novih knjiga muzičke publicistike.

powered by:

Organizatori međunarodnog ”dokuMfesta” najavljuju da će festival, koji će se održati od 4. do 8. septembra u velikoj čitaonici Gradske biblioteke Zenica, predstaviti 12 dokumentarno-muzičkih ostvarenja iz zemalja regiona, sa vrlo širokm žanrovskom lepezom muzičkih sadržaja.

Smotru će otvoriti ”Dubioza kolektiv: Film za djecu i odrasle” autora Midhata Mujkića, a u pet festivalskih dana će biti prikazani i ”Tifa” Bakira Hadžiomerovića, ‘‘Poćko” Nedžada Begovića, ”Zukva – Divanhana” Nevene Tunjića, ”Sredinom – Dino Merlin” Emira Zumbula Kapetanovića, ”Zarobljeno vreme” Milana Nikodijevića, ”Blues Crew: S bluesom prema jugu” Borisa Hrepića, ”Črni Kastavac – Jerry Ricks” Igora Modrića, ”Ti lahko – Pero Lovšin” Tonija Severa, ”Pope, vrati se” Tonija Volarića, ”Karusel” Đorđa Ilića i ”Ratovi prolaze, ljudi ostaju”, film Nebojše Grabeža o famoznom koncertu Đorđa Balaševića 1998. godine u Sarajevu.

”Čak 6 filmova iz bh. produkcije ogroman je napredak koji pokazuje da i ova zemlja sve više hvata korak sa regionalnim i svjetskim trendom popularnosti muzičkih dokumentaraca, te da zenički ‘dokuMfest’ ima sve veći značaj u podršci domaćoj produkciji”, – kaže direktor festivala, Josip Dujmović, i dodaje – ”Jako smo ponosni i na to da se 8 od 12 filmova prvi put pojavljuju na nekom festivalu, a neki od njih doslovno imaju svjetsku premijeru, što ovakvim događajima uvijek donosi dodatnu draž.”

Zarobljeno vreme
Autor filma ‘Zarobljeno vreme’ Milan Nikodijević i Petar Peca Popović

Posebnu vrijednost ovogodišnjem zeničkom festivalu daje novi programski partner –  Gradska biblioteka Zenica. Rezultat toga je da će i književni program ”dokuMfesta” biti izuzetno atraktivan.

Tako će, prije projekcija filmova, biti upriličene četiri promocije novih knjiga regionalne muzičke publicistike. U prvoj će biti predstavljen zagrebački ”Rockmark”, prva tematska muzička knjižara na Balkanu, uz promociju nekoliko novih muzičkih knjiga u njenom izdanju, a tokom festivala će publici biti predstavljene knjige sarajevskih autora, ”Antikvarnica snova” Želimira Altarca Čička i enciklopedijska ‘’50 godina bosanskohercegovačkog pop-roka” Amira Misirlića, te novi bestseler beogradskog rock novinara Dušana Vesića ”Magi – Kao da je bila nekad”, emotivna i dokumentaristička priča o Margiti Magi Stefanović iz grupe EKV.

”Poveznicu sa festivalom muzičkih dokumentaraca našli smo u činjenici da je muzička publicistika iznimno razvijena u okolnim zemljama i da domaćoj, koja nije tako obimna, treba dati svaki mogući poticaj”, – objašnjava Haris Abdagić, direktor Gradske biblioteke Zenica. ”Kao partnerski kreatori festivalskog programa, na prvom mjestu smo se posvetili bh. autorima, a sudjelujući u razvoju ‘dokuMfesta’, u idućim godinama bi se čak i naša biblioteka mogla pojaviti sa konkretnijim doprinosom muzičkoj publicistici, koja u svijetu ima sve više čitalaca”.

Josip Dujmović, Želimir Altarac Čičak, Haris Abdagić
Josip Dujmović, Želimir Altarac Čičak, Haris Abdagić