Aretha (Chicago Sun-Times)

Biograf Arethe Franklin o razlozima njene ekstremne privatnosti u teškoj bolesti

Celebrity Show Time

Već nekoliko dana svi najveći svjetski mediji intenzivno pišu o teškoj bolesti Arethe Franklin, Kraljice Soula, ali informacije su šture, jer je sve oko pjevačice obavijeno ekstremnom privatnošću.

Prva vijest o ozbiljnoj bolesti Arethe pojavila se u ponedeljak ujutru i neki izvori su tvrdili da je legenda soula “teško bolesna” i da joj je smrt “neizbježna”. Zle slutnje pojačane su dolaskom brojnih Arethinin prijatelja u njen dom u Detroitu, uključujući Steviea Wondera, ali i dalje je malo poznato o težini bolesti ili medicinskim prognozama. Neki izvještaji tvrde da je blizu kraja dugačke borbe s rakom, ali sama Aretha odbija da se obrati javnosti, još ranije rekavši “neću se sa tim baviti”.

To je vrsta ekstremne privatnosti na koju je uvijek pazila kako bi se zaštitila, kaže biograf pjevačice  David Ritz.

On je dvije godine radio s pjevačicom na njenim memoarima ”From These Roots” iz 1999. godine, a kasnije je napisao sopstvenu biografsku priču njenog života, “Respect”, objavljenu 2015. Ta je knjiga u neskladu s prvom, ali Ritz tvrdi da je iznio beskompromisno istinitu priču o Arethinoj svjetski poznatoj karijeri i burnom ličnom životu, iako je pjevačica izjavila da je većina onoga što je napisano “puna laži” (između ostalog tvrnja da je dugo bolovala od ovisnosti o alkoholu).

Ritz je, obzirom na najnoviju situaciju, za američki People Magazine progovorio zašto osjeća da je Arethina potreba za privatnošću oduvijek bila presudna.

“Imala je teško djetinjstvo”, kaže Ritz, misleći na činjenicu da je Arethina majka napustila porodicu kada je ova bila veoma mlada. “I rano u njenoj karijeri, po njoj su udarali tabloidi.” Zatim, sa prvim suprugom i neko vrijeme menadžerom Tedom Whiteom “pratile su je priče da je bila žrtva nasilja u porodici i to joj se nije svidjelo. Nije joj se dopala slika o tome kako je bila pretučena žena. Ona je voljela blues, ali nije željela da je vide kao tragičnu blues figuru.”

Ritz dodaje: “Htjela je ostaviti sliku sretne porodice, i sretne djece, i sve je bilo ružičasto, a priče suprotno od toga stvarno su je dovodile do ludila.”

Aretha Franklin i White su se razveli 1969. godine, da bi se kasnije udala za glumca Glynna Turmana, a taj brak je okončan 1984.

Dok je ogroman talenat cementirao njen status kao glasa generacije, Aretha je također postala poznata po žestokom čuvanju svog osobnog života. Majka četvero djece, nikada nije otkrila identitet očeva svoja prva dva sina, koje je rodila kada je bila tinejdžerica.

Zbog nebrojenih medijskih špekulacija o njenom zdravlju tokom posljednjih godina, zvijezda se odlučila ne otkrivati detalje o svojim bolestima, govoreći ljudima još 2016. godine, “radim jako dobro, ne idem nigdje, bit ću u blizini kao Perry Como, negde na kauču kako leži sa mikrofonom i još uvijek pjeva” (aluzija na dugovječnost američkog pjevača, op.r.).

Ritz kaže da je optimizam upravo to što opisuje Arethu. “Ona nije netipična u njenoj privatnosti, ona je ekstremna. Mislim da je njena strategija za emocionalno preživljavanje bila idealiziranje njenog života općenito. Kada pokušavate da idealizirate stvari, ne morate se puno baviti teškom stvarnošću.”

Sada, kada se milioni ljudi mole za njen oporavak, Ritz kaže iznad svega: “Ona je žilava”.

Izvor: People Magazine, foto Chicago Sun-Times